Detoxikace nosu

Nos je vstupní bránou pro námi vdechovaný vzduch. Dle svých možností zabraňuje průniku hrubých nečistot, alergenů a infekcí do hlubších struktur našeho organismu.

Imunita a její rovnováha

Stále častěji se skloňuje slovo imunita. Ne že bychom na ni rok co rok ve spojitosti s podzimními a zimními obdobími nachlazení a chřipky nemysleli, jen teď máme důvod se o ni zajímat doslova neustále. Přiznám se, že jsem s nadějí očekávala výrazně větší vlnu zájmu o naše zdraví z hlediska životního stylu, zejména výživy...

Do jaké skupiny patříš, k takové imunitě inklinuješ

Lidská imunita zcela jistě souvisí s vnitřním ohněm, tedy nábojem a živlem třetí čakry sídlící v oblasti pupku. Střeva a složení jejich mikroflóry přímo ovlivňují obranyschopnost celého organismu. V souvislosti s trávením někdy mluvíme o spalování, a tedy o tom, jakým způsobem je náš trávicí systém schopen využít potravu, kterou mu nabízíme. 

Veselá mysl, půl zdraví: Budujme imunitu posilováním ducha

Doba covidová je zlá: Omezení i strach a úzkost, které produkuje neustálá přítomnost tichého záludného nepřítele, jsou frustrující. Navíc to trvá moc dlouho. Není proto divu, že máme tendenci upadat na mysli. Právě mysl je ale v této věci naším nejmocnějším spojencem!

Dneska to zvládnu...

Nastává den D. Celou noc nespím, jen se převaluji ze strany na stranu a v šest ráno už to nevydržím, vylezu z postele a jdu si zacvičit. Hezky se mi cvičí, mám sám ze sebe dobrý pocit a říkám si, že by to dnes mohlo klapnout.

Jak jóga pomáhá podpořit imunitu?

Podzim a zima jsou obdobím onemocnění z nachlazení a chřipkových epidemií, na náš imunitní systém útočí desítky patogenů, které jej chtějí napadnout a zabydlet se v něm. I když nás aktuálně v této souvislosti nejvíce zaměstnává nový čínský koronavirus, není rozhodně jediným virem, který se nám snaží proniknout do těla. Proto se vyplácí dlouhodobě podporovat přirozenou obranyschopnost organismu. Jak s tím pomůže jóga?

Rýmovník – bylina nejen pro podzimní období

Imunita. Tisíckrát probírané téma a poslední měsíce nám velmi důrazně připomínají, že pracovat na ní se opravdu vyplatí. A je třeba vypěstovat si odolnost nejen fyzickou, ale i psychickou. Jistě znáte slova: „Nejhorší smrt je z leknutí,“ a já souhlasím…

Nejen letní detoxikace

Detoxikaci, jak ji dnes známe a používáme, by asi ájurvéda neuznávala. Týden se napájet šťávami a zbytek roku zase jíst, co nám přijde pod ruku, mi připadá jako extrémní řešení a naše tělo z toho bude nejspíš akorát v šoku. Je to ale takový obraz doby, v které žijeme. Jako vždy má ájurvéda k tomuto velmi rozumný přístup a ukazuje nám, kde ten střed můžeme najít.

Jógový detox je víc než jen očista těla. Buďte připraveni na transformaci…

Přesně tak, jógový detox zahrnuje daleko víc: zdravou stravu, více pohybu, ať už je to jóga, nebo jen procházka lesem, kde nasáváte tolik potřebnou energii, a také doplňky jako multivitamíny, které jsou hlavně v zimě více než potřeba.

 

Detoxikace z pohledu biochemika

V jarních měsících začínáme skloňovat slovo detoxikace čím dál tím častěji – čteme články na webu i v magazínech, slýcháme o ní v televizi či v jiných médiích, je nám doporučována kamarády či rodinou, uvažujeme nad ní sami ve své mysli... nenechme se však strhnout!