BLESKOVĚ
Detoxikace a imunita 26. 09. 2020 PDF Tisk

Rýmovník – bylina nejen pro podzimní období

Imunita. Tisíckrát probírané téma a poslední měsíce nám velmi důrazně připomínají, že pracovat na ní se opravdu vyplatí. A je třeba vypěstovat si odolnost nejen fyzickou, ale i psychickou. Jistě znáte slova: „Nejhorší smrt je z leknutí,“ a já souhlasím…

Rýmovník – bylina nejen pro podzimní období

Ale ať nedojde k omylu, nikoho nenabádám k lhostejnosti ani k jakémukoli podceňování či zlehčování naší aktuální situace. Další pravdivá slova totiž jsou: „Štěstí přeje připraveným,“ a to je to, co bychom měli udělat. Připravme své tělo i hlavu, nezanedbávejme prevenci, nadopujme se vitamíny, udržujme se v kondici, nevystavujme se zbytečnému nebezpečí, a když víme, že jsme udělali vše, co je v našich silách a možnostech, buďme v klidu a nenechme se strašit katastrofickými scénáři, kterými jsme ze všech stran hojně zásobeni.

Roušky – není v mé kompetenci komentovat, zda ano, či ne. Jen apeluji na náš zdravý rozum, který nám říká, že rouška na obličeji musí být především čistá. Nejenže jinak neplní svůj účel, ale pro svého nositele je tak víc ke škodě než k užitku. Dbejme tedy na čistotu, nasazujme si je tam, kde je to potřeba, ale s čistýma rukama, pravidelně vyměňujme, látkové vyvařme nebo alespoň vyžehleme a mějme na paměti, že jednorázové roušky jsou opravdu jen na jedno použití.

Dostatek pohybu – určitě vás nepřekvapí, když doporučím jógu, která kromě fyzického těla pracuje i s naší psychikou, dokáže zklidnit roztěkanou mysl, pomůže „vyčistit hlavu“ a my tak budeme lépe odolávat všem negativním tlakům okolí. Ale samozřejmě vybrat si můžeme jakýkoli druh pohybu. Důležité je hýbat se pravidelně, přizpůsobit pohyb našemu tělu, a pokud si nevíme rady, nechat si poradit od zkušenějších. 

Vitamíny – v lékárnách najdeme nepřebernou nabídku tabletek i sirupů a bývá na nich napsáno, že jde o doplněk stravy. Používejme je tedy pouze jako doplněk, hlavním přísunem vitamínů a minerálů má být čerstvé ovoce a zelenina. Zaměřme se i na čerstvé bylinky. Jednu celoroční vám nyní představím.

Můj tip – rýmovník 
Rýmovník je nenápadná, nenáročná rostlina, kterou se rozhodně vyplatí mít doma. Jen co se k rostlince přiblížíte, zaručeně ji poznáte. Začne vydávat jemně mentolovou, lehce kořeněnou vůni. Vezmete-li si lístek do ruky, zlehka promnete mezi prsty a přičichnete, pěkně vám protáhne dýchací cesty. Rýmovníku se bude dařit na okenním parapetu, roste téměř sám, nepotřebuje častou zálivku, jen pozor, aby půda úplně nevyschla. Má silné dužnaté stonky i listy a sytě zelenou barvu. Dá se lehce namnožit, část stonku s minimálně jedním lístkem zapíchneme přímo do půdy nebo necháme zakořenit ve sklenici s vodou. Podle vzhledu jednoduše rozeznáme i následující neduhy:

hnědé tečky – rostlinka je přelitá, uberte zálivku
dlouhé tenké stonky – málo světla
zaschlé okraje listů, příp. žluté až hnědé fleky – příliš mnoho slunce

Jak rýmovník využít?
Fantazii se meze nekladou, neboť využití je opravdu široké. Dá se použít čerstvý i tepelně upravený, jako medicína i jako koření pro dochucení jídel (kam se hodí šalvěj, tam se hodí i rýmovník – např. pečená masa, do marinád ke grilovaným masům, ke zvěřině).

Čerstvě utržený – nejjednodušší způsob použití. Stačí utrhnout lístek, promnout mezi prsty nebo napůl přelomeným lístkem pomazat pod nosem či vložit do nosní dírky a nechat chvíli působit. Dužnaté lístky jsou plné ozdravné vůně, která vám krásně protáhne nosní dutiny a v podstatě během rýmy nahradí sprej do nosu. Šťáva z lístků má také skvělé dezinfekční vlastnosti, využijete ji i na odřeniny, po štípnutí hmyzem nebo na popálenou kůži.

Uvařit si můžete čaj, který pomáhá nejen proti nachlazení, ale také mírní bolesti hlavy, astma, střevní a žaludeční koliky, urovnává trávení, ba dokonce prý působí i proti parazitům ve střevech. Horkou vodou (asi 80 stupňů) přelijete pár lístků rýmovníku, necháte pět minut louhovat, případně dosladíte medem a je hotovo.

Sirup z rýmovníku
Má jemné aroma a svou konzistencí a chutí připomíná spíše med. 

Najít lze množství výborných receptů a jeden z nich vám nabízím:

Na přípravu je potřeba zhruba třicet lístků, kilo cukru, citrón (pomeranč), voda.

Očištěné, ale neumyté lístky rýmovníku nasypte do hrnce, přidejte na kolečka nakrájený citrón (pomeranč), zalejte horkou vodou, tak aby byly všechny suroviny ponořené. Přikryjte pokličkou a nechte den (i dva) odležet v pokojové teplotě. Hotový výluh přeceďte přes husté síto nebo čistý ubrousek do jiného hrnce a přiveďte k varu. Snižte teplotu a opatrně přisypte cukr. Za občasného míchání vařte na mírném ohni a nechte výluh redukovat, dokud nedostane měděný odstín a nezačne lehce houstnout. Konzistenci sirupu vyzkoušíte tak, že pomocí lžičky odkápnete malé množství na čistý talířek. Pokud kapička bude držet tvar, je nejvyšší čas sirup odstavit. Po zchladnutí totiž ještě hodně zhoustne. Teplým sirupem naplňte skleničky, pevně je uzavřete a otočte dnem vzhůru. Uchovávejte nejlépe v temnu na chladném místě.

Mast z rýmovníku
Hodí se k promazávání hrudníku při potížích s průduškami a k masáži chodidel během nachlazení. Mast je také vhodná na promazávání vysušené kůže, při lehkých popáleninách nebo kožních zraněních. Potřebujete 20–30 lístků rýmovníku, 200 g tuku (nejlépe vepřové sádlo nebo kokosový tuk). Tuk rozehřejte a přidejte čerstvě natrhané lístky. Udržujte stálou teplotu a nechte asi 2 hodiny louhovat. Občas promíchejte. Pak nechte vychladnout a na 24 hodin uložte do lednice. Druhý den znovu rozehřejte a postup zopakujte. Nechte vychladnout, ještě vlažné přeceďte a mast slijte do připravených nádobek. Skladujte v chladu.

A jedna zajímavost na závěr: listy rýmovníku jsou natolik dužnaté, že je v podstatě nelze usušit. Utrhnete-li si lístek, můžete jej vložit do kapsičky v kabelce, kde bude připraven pro okamžité použití. Čerstvý vydrží několik dní. 

Přeji hodně zdraví, namasté!

  • Martina Horáková
  • www.py-martina.eu

Objednat předplatné