Jóga pro lyžaře

Zima + sníh + slunce + lyže. Zkuste přidat k této kouzelné kombinaci ještě slovo „jóga“ a uvidíte, jaký příznivý efekt to bude mít na váš výkon i prožitek na sjezdovkách. Lyžování, podobně jako jóga, vyžaduje sílu, odolnost, pružnost a vysokou koncentrovanost mysli.

Praxe pro lehkou hlavu a svěží mysl

Jóga není jen podložka, pohodlné oblečení a ásany. Jóga je chvíle, kterou věnujeme sami sobě. Čas, kdy se rozhodneme, že se vydáme na výpravu do hlubin sebe sama a naučíme se z toho, co zde objevíme, vytvořit pevný pilíř, který se postará o naši vnitřní i vnější stabilitu. K tomu, abychom praktikovali, nepotřebujeme víc než sebe sama.

Za temenem hlavy vzhůru…

…aneb praxe pro bolavá záda. První část věty – za temenem hlavy se vytahujeme vzhůru – určitě na lekcích jógy slýcháte pravidelně a poměrně často. Protože vystihuje jeden ze základních jógových filosofických i fyzických pilířů.

Jóga a oči

Moderní člověk velmi málo přemýšlí o tom, co dělá tím, že se nesmyslně oddává chuti, žízni, emocionálním vášním a obvyklému zneužívání sluchu, zraku, čichu nebo hmatu. Žijeme v konzumním světě, že mnozí lidé necítí dotyk matky Země, zvuky přírody nebo čichové vjemy přírody.

Praxe proti vnitřní nepohodě

Podzim je tu. Dolehl na nás svou plnou tíhou. Po prosluněném létě stojíme tváří v tvář plískanicím a dešťům. Ty mohou v našem nitru vyvolat bouři ne nepodobnou divokému přírodnímu úkazu. Ve vnitřní rovině může totiž natropit stejnou spoušť jako bouřka na zemi.

Sestava proti bolavým zádům

Potíže se zády dnes trápí většinu populace. S největší pravděpodobností je na vině sedavý životní styl s nedostatkem pohybu. Naše tělo nebylo stvořeno pro stálé sezení, a tak s absencí přirozené fyzické aktivity strádá.

Uvolněte své kyčle i své nitro

Strach, úzkost a stres způsobují stažení svalů, které se potom často promítá i do vnitřní roviny. Pokud v praxi vhodně propojíme fyzické cvičení se cvičením vnitřním, můžeme si ulevit od obojího. Následná praxe kombinuje uvolnění v oblasti kyčelní se záklony. Ty otevírají naše nitro a uvolňují nahromaděné smutky, jež pociťujeme jako tíhu tlačící nás dolů jako kámen.

Protáhněte si krční páteř

Problémy s bolestmi krční páteře dnes trápí drtivou většinu populace. Sedavý životní styl a neustálá práce u počítače se totiž podepisuje nejen na potížích se zády, ale právě i na stavu našeho krku a svalů, které jej tvoří. Odtud potom pocházejí bolesti hlavy, migrény, nevolnosti, mnohdy i potíže s rozostřeným viděním apod.

Sestava pro horké letní dny

Letní horka jsou příjemná. Odtahují však naši pozornost ven a mohou způsobit rozčarování a chaos. Abychom se nenechali unášet nespokojeností a rozladěním, můžeme si provést jednoduchou praxi, která nám umožní obrátit se k sobě a užít si letní tepla v klidu a pohodě. Provádějme ideálně venku, brzy ráno, při východu slunce. Nebo naopak večer při jeho západu.

Uvolnění pánve

Není pánev jako pánev. Jedna se stěží zahřeje, druhá připaluje. Řeč samozřejmě není o nástroji k výrobě gastronomických laskomin, ale pánvi naší, lidské.