Dhautí jazyka - zlepší chuť i příjem prány

Důkladná očista je v hathajóze jedním ze základních pilířů zdraví. A to jak tělesného, tak i duševního. Protože jóga chápe očistu těla jako prostředek nutný k chůzi a vykonávání dalších důležitých úkonů, nikoliv pouze zevně, jako západní člověk. I z toho důvodu jsou tak zápaďany některé její techniky často vnímány s odporem, či alespoň s ostychem.

Symbol lotosu a jeho význam v józe

Květina lotosu je s jógou nedílně spjata. Nese v sobě silnou symboliku. Jóga totiž ke květině lotosu přirovnává celé lidské tělo. Zvenku i zevnitř.

Nová epizoda JD on AIR: astrologie není křišťálová koule

Příjemné vysvětlení, jak funguje astrologie, jaká vibrační pole nás obklopují a jakou vazbu mají k člověkovi - tedy také vibračnímu poli. Jak se energie navzájem ovlivňují, prostupují a tvoří v rámci tranzitů individuální cestu, to vše v nové epizodě podcastu Jóga Dnes on AIR s Martinou Kabalou.

Jama: 5 zásad, které učí najít cestu k nejlepší verzi nás samých

Jama, společně s Nijamou, představují první dva stupně Pataňďžaliho osmistupňové cesty jógy, která by měla vést ke zklidnění pohybů a změn mysli a k dosažení stavu bezžádosti.

Jak cvičit doma?

Při plánování vaší osobní praxe mějte na paměti svůj životní styl, možnosti a čas. Vnímejte fáze dne, ve kterých jste schopni vyčlenit si prostor pro pravidelnosti, a vytvořte si svůj nový rituál. 

Rituály vítání slunce, mály a sto osmička

Vyznejte se v 108 (sto osmičkových) rituálech. Cvičte pozdrav slunci, meditujte s málou a nebo zkoumejte, kde všude se posvátné číslo hinduismus nachází.

Jama a nijama – desatero na cestě jógy

Etická pravidla jsou součástí všech společenských systémů. Umožnují společenstvím přežít a rozvíjet se. Patří do všech náboženství, jsou součástí všech politických zřízení.

Uvolněte se v holubím králi

Pozici holubího krále známe většinou jako pozici na „otevírání kyčlí“, ale omezit se při jejím provádění jen na tento cíl by byla velká škoda...

Máte se opravdu rádi, znáte svoji sebehodnotu?

Sebeláska a sebehodnota, jsou jedny z nejdůležitějších témat našeho života. Dalo by se říct, že je to alfa a omega spokojeného žití. Ať už se jedná o vztahy, práci, naše sny, cíle nebo obecný pohled na svět, vše se odvíjí od toho, jestli se máme rádi a známe svoji hodnotu.

Jóga Dnes leden/ únor je na stáncích

Lednové vydání časopisu Jóga Dnes vás zahřeje na duši nejen niterným rozhovorem s farářkou Martinou Viktorií Kopeckou, v němž například odhaluje, jak může být komplikovaný vztah křesťanství a jógy, co ji trápilo v mládí a zda se k její profesi hodí červený lak na nehty, ale i novými, inspirativními tématy z oblastí - cvičení, jóga, dýchání, psychologie, meditace a zdravý životní styl, cestování.