Krása v nedokonalosti potravin

Když se ve vztahu k jídlu řekne krása v nedokonalosti, okamžitě se mi vybaví křivě ukrojený krajíc čerstvého chleba, srandovně narostlá mrkev nebo poctivá jahoda s typickým seskupením semínek na jedné straně. Bohužel tu „krásu“ neocení každý strávník či spotřebitel, a to je škoda...

Přerušovaný půst

Přerušovaný půst nebo také přerušované hladovění, jak se spíše nesprávně nazývá, se stal novým trendem ve výživě a zároveň mírnější verzí klasického půstu. Je to tak trochu alternativa, která si nachází své příznivce i v oblasti jógy. 

Intuitivní stravování aneb jeden velký italský paradox

V době, kdy je každý výživový styl spíše o restrikcích či usměrnění, je tento trend, který si nachází stále více příznivců, vítanou změnou. Už název napoví, že se jedná o něco, co velmi závisí na nás samotných, a ne jen na tom, co nám ostatní lidé tvrdí...

Stravou proti pracovní únavě

Konec prázdnin znamená, lidově řečeno, konec srandy. Je tu opět pracovní režim a ten si žádá pozornost, výkonnost a energii. Zabojujte zdravou a vhodně zvolenou stravou!

Bylinky a jejich vliv na naše zdraví

Bylinky a jejich rozmanité účinky jsou známy již po staletí. Slouží jako nositelé chuti (mnohdy nahrazují sůl), barevně ladí pokrmy, ale také působí na naší trávicí soustavu a ovlivňují naše zdraví.

V jednoduchosti (i ve výživě...) je krása

Za svou praxi, která zahrnuje i sestavování nejrůznějších specifických jídelníčků, jsem relativně rychle poznala, a také si ověřila, že jedním z nejdůležitějších faktorů, který by se měl prolínat všude a vším, je JEDNODUCHOST, protože v jednoduchosti je krása a rovnováha.

Potravinové intolerance

Potravinové intolerance jsou relativně novým původcem velmi rozmanitých zdravotních obtíží, které často nemají jasnou a lehce diagnostikovatelnou příčinu.

Strava a emoce

Jíte, protože vás něco trápí, nebo jíte, protože máte přirozený hlad? Emoce hrají často větší roli ve stravování, než si myslíme...

Proč stále nehubnu, když jím tak málo?

Toto je asi nejčastější otázka, kterou si pokládají ženy, které se rozhodly hubnout na vlastní pěst a stále jim to nejde. Rozum velí řídit se jasnou rovnicí: snížím příjem jídla, budu jíst skoro jen samou zeleninu a ovoce, příjem bude nižší než výdej a kila půjdou rychle dolů... Ale je v tom háček.

Nová éra sladké chuti: erythritol a xylitol

Cukr bychom vždy měli konzumovat velmi umírněně, neboť je spluviníkem celosvětové pandemie obezity a cukrovky. Dnes vám však představíme dvě relativně nové a původně přírodní formy sladidel, která jsou, ač sladká, pro naše tělo zatím bezpečná – erythritol a xylitol.