pondělí 29. 5. 2023
Pokud jste doposud brali vaše střevo jen jako trubici vedoucí od jednoho konce ke druhému, je čas na změnu. Začněte na něj koukat s větší pokorou, laskavostí a shovívavostí...hned vám řekneme proč.
S příchodem jarních měsíců přichází i všudypřítomné skloňování slov, jako je detoxikace, detox, půst, očista či odlehčení. Tak nějak jsme si na to již zvykli – stejně jako jsou Vánoce a svátky dobou hodování na tučných a těžkých pokrmech, jarní slunovrat startuje období, kdy cítí většina potřebu se čistit.
Stále více lidí jde z extrému do extrému. Dostávají se do společenské izolace, protože nejsou schopní polevit ze svých nároků. Utrácejí peníze za „čisté“ výrobky - superpotraviny, biopotraviny, koncentráty bioaktivních látek, potraviny bez chemie - a úplně zapomínají na reálný život...
Prvotní větší zájem o fytoestrogeny projevili vědci v 80. letech, kdy se snažili najít příčinu rozdílu zdravotních anamnéz asijské a euroamerické populace. Po vymazání společných charakteristik jim zbyly odlišné dietní zvyklosti, a zejména složení stravy....
Většinu času předávám znalosti jiným, to ale neznamená, že se od druhých stále neučím. V posledních letech se rozšířil jeden nešvar, a to je přeinformovanost ve výživě. Určitě jsme zde o tom už mluvili. Dnes tedy zamyšlení o jednom jejím důsledku – oblibě vinit konkrétní typ potravin „za vše zlé“.
Často se setkávám s argumenty žen s touhou po změně stravování či redukce hmotnosti, že manžel vyžaduje k večeři tohle, syn tohle a uvařit si jen sama pro sebe? „Na to už mi nezbývají síly,“ nebo „Nebaví mě poslouchat jejich řeči...“ či „Ještě nakupovat sobě?“. Tímto chováním si vlastě ženy neváží samy sebe, ale ani svého zdraví. Smiřují se s tím, že budou samy se sebou už napořád nespokojené...
Jedním ze silných faktorů, jak se udržet zdravými, štíhlými, v dobré kondici, a samozřejmě s dobrou náladou, je naše stravování. Jsem ze srdce ráda, že se lidé začali zajímat o zdravou stravu – o její čistotu, kvalitu, o složení, o množství. Nezačíná se ale pomyslná hranice zdravého přístupu překlápět? Nezačínáme se již s těmi výživovými doporučeními točit v kruhu?
Každoročně jsme doslova zasypáváni starými i novými recepty na cukroví a sladké vánoční pokrmy. Neméně důležité jsou ale i různé finty, tipy a triky, které z obyčejného cukroví udělají cukroví výjimečné a lahodné. V druhém dílu se budeme věnovat více ingrediencím a jejich vhodnému výběru. Třeba si najdete něco, co se vám bude hodit.
Každoročně jsme doslova zasypáváni starými i novými recepty na cukroví a sladké vánoční pokrmy. Neméně důležité jsou ale i různé finty, tipy a triky, které z obyčejného cukroví udělají cukroví výjimečné a lahodné. V následujících dvou dílech bych se s vámi o některé takové tipy ráda podělila. Třeba si najdete něco, co se vám bude hodit.
První adventní neděle již klepe na dveře. Je to také čas, kdy začínáme péci první cukroví (nebo druhé...?), aby mělo dostatečný čas k uležení a my si ho pak mohli vychutnat v té nejlepší kondici. Pečeme a vaříme o sto šest a proto si pojďme říct něco málo o výběru vhodných tuků.