Zdravá výživa jako elixír mládí

Je těžké myslet v době absolutní svobody mládí na to, co bude za třicet let a ještě to brát vážně. Věřte ale, že se to vyplatí...

Jak se stravovat při nočních směnách

Práce zahrnující noční směny je pro organismus velmi náročná, protože narušuje přirozené biorytmy a jde proti přirozeným cyklům některých hormonů v našem těle (např. leptin, melatonin aj.). Jak si ideálně pomoci stravou a zmírnit tak neblahé dopady na náš organismus?

Buďte laskaví… ke svému střevu

Pokud jste doposud brali vaše střevo jen jako trubici vedoucí od jednoho konce ke druhému, je čas na změnu. Začněte na něj koukat s větší pokorou, laskavostí a shovívavostí...hned vám řekneme proč.

Očista vs. detoxikace. Jak na rozumnou jarní očistu?

S příchodem jarních měsíců přichází i všudypřítomné skloňování slov, jako je detoxikace, detox, půst, očista či odlehčení. Tak nějak jsme si na to již zvykli – stejně jako jsou Vánoce a svátky dobou hodování na tučných a těžkých pokrmech, jarní slunovrat startuje období, kdy cítí většina potřebu se čistit.

Ortorexie – patologická závislost na zdravé stravě

Stále více lidí jde z extrému do extrému. Dostávají se do společenské izolace, protože nejsou schopní polevit ze svých nároků. Utrácejí peníze za „čisté“ výrobky - superpotraviny, biopotraviny, koncentráty bioaktivních látek, potraviny bez chemie - a úplně zapomínají na reálný život...

Kontroverzní fytoestrogeny

Prvotní větší zájem o fytoestrogeny projevili vědci v 80. letech, kdy se snažili najít příčinu rozdílu zdravotních anamnéz asijské a euroamerické populace. Po vymazání společných charakteristik jim zbyly odlišné dietní zvyklosti, a zejména složení stravy....

Nehledejme viníka v jednom typu potravin, hledejme ho v sobě

Většinu času předávám znalosti jiným, to ale neznamená, že se od druhých stále neučím. V posledních letech se rozšířil jeden nešvar, a to je přeinformovanost ve výživě. Určitě jsme zde o tom už mluvili. Dnes tedy zamyšlení o jednom jejím důsledku – oblibě vinit konkrétní typ potravin „za vše zlé“.

Upřednostnit sama sebe...

Často se setkávám s argumenty žen s touhou po změně stravování či redukce hmotnosti, že manžel vyžaduje k večeři tohle, syn tohle a uvařit si jen sama pro sebe? „Na to už mi nezbývají síly,“ nebo „Nebaví mě poslouchat jejich řeči...“ či „Ještě nakupovat sobě?“. Tímto chováním si vlastě ženy neváží samy sebe, ale ani svého zdraví. Smiřují se s tím, že budou samy se sebou už napořád nespokojené...

Jsme vůbec ještě schopni zdravého vztahu k jídlu?

Jedním ze silných faktorů, jak se udržet zdravými, štíhlými, v dobré kondici, a samozřejmě s dobrou náladou, je naše stravování. Jsem ze srdce ráda, že se lidé začali zajímat o zdravou stravu – o její čistotu, kvalitu, o složení, o množství. Nezačíná se ale pomyslná hranice zdravého přístupu překlápět? Nezačínáme se již s těmi výživovými doporučeními točit v kruhu?

Rady, tipy a triky pro vánoční pečení – 2. díl

Každoročně jsme doslova zasypáváni starými i novými recepty na cukroví a sladké vánoční pokrmy. Neméně důležité jsou ale i různé finty, tipy a triky, které z obyčejného cukroví udělají cukroví výjimečné a lahodné. V druhém dílu se budeme věnovat více ingrediencím a jejich vhodnému výběru. Třeba si najdete něco, co se vám bude hodit.