Rady, tipy a triky pro vánoční pečení – 1. díl

05. 12. 2018


Každoročně jsme doslova zasypáváni starými i novými recepty na cukroví a sladké vánoční pokrmy. Neméně důležité jsou ale i různé finty, tipy a triky, které z obyčejného cukroví udělají cukroví výjimečné a lahodné. V následujících dvou dílech bych se s vámi o některé takové tipy ráda podělila. Třeba si najdete něco, co se vám bude hodit.

Skladování cukroví

Každé cukroví potřebuje jinou teplotu a vlhkost. Proto byste neměli vše házet do jedné krabice, ale pěkně rozdělit podle typu cukroví.

Cukroví, které potřebuje uležet (slepované linecké, rohlíčky, perníčky apod.)

Takové cukroví dejte buď do krabice vyložené alobalem a ubrousky, nebo jiné, neplastové nádoby – ideální je keramická nádoba nebo různé plechové krabice a dózy. Vše přikryjte alobalem a ubrouskem a umístěte ideálně na terasu, do špajzu nebo za okno na balkón. Pamatujte ale, že teplota by neměla určitě jít nad 6 °C. Cukroví obsahuje tuk (máslo, ořechy...), který by mohl při vysokých teplotách žluknout. Směrem dolů s teplotou jít můžete – to prodlouží trvanlivost cukroví. Jen dejte pozor, aby se teploty moc nestřídaly (velké mrazy a obleva). Při střídání teplot by cukroví přemrzalo a ztrácelo by na chuti a kvalitě. Ukryjte také krabice před přímým světlem. My máme „venkovní krabici s cukrovím“ na horách, kde je stabilně -5 až -15 i přes 8 týdnů a bylo to, jako když vytahujete postupně cukroví z mrazáku. Kousky potřebují jen maličko povolit a pak jsou výborné.

Mimo krabice či jiné nádoby samozřejmě můžete použít i plastové krabičky, které je ale lepší skladovat v lednici. Tak nějak tomu cukroví ale více sluší jiný materiál...

Kokosky

Pro kokosky je nežádoucí vlhkost, proto je nedávejte ani do lednice, ani do krabice. Ideální kombinací je papírový sáček, polička či krabice a pokojová teplota. Potřebují vzduch. Stejně tak je lepší skladovat tímto způsobem i křehké sušenky, u kterých není žádoucí, aby změkly a zvlhly.

Nepečené cukroví (kuličky, úly...)

Nepečené cukroví vždy připravujte až zhruba týden před Vánoci. Tuky vyžadují nízké teploty, proto ani nenechávejte cukroví dlouho při pokojové teplotě na talířkách (třeba stabilně dva dny), ale raději vyndejte méně a častěji... Jakmile nějaké cukroví obsahuje máslový či jiný krém, určitě ho držte co nejvíce v chladu.

Používali jste doteď pečicí papír? Možná je čas na změnu

Pečicí papír je báječná věc, nicméně pro pečení malých drobných lineckých tvarů je to trochu nepřítel. Vlivem vlnění se pak vlní i jednotlivé kousky těsta. Zkuste letos péci přímo na plechu, který vymažte tukem.

Teplota těsta pro práci

Vychytat správnou teplotu těsta pro manipulaci při pečení či tvarování je oříšek, ale je to jedna z nejdůležitějších věcí. Jakmile těsto překlene kritickou teplotu, bude se vám trhat, drolit a budete nešťastní. Těsto mějte vždy dobře uleželé a vychlazené. Nebojte se, že vám manipulace půjde ztuha. Ze začátku možná. Pokud už končíte např. při pečení lineckého a čekají vás jen odkrojky, zpracujte je do kuličky, kterou nechte alespoň 10 min vychladit v mrazáku. Hned se vám se zbytkem bude lépe pracovat.

Jako se vším.... čas je to, oč tu běží

Vy sami znáte svou troubu nejlépe, proto vždy berte všechny časy jako orientační. První várka se vždy bude chovat jinak než ty další. I když je trouba vyhřátá, pořád tam pak několik stupňů může hrát roli. Snažte se rozdílům předejít, u lineckého pak každá minuta hraje roli. Pokud pečete v troubě, kde si můžete nastavit předehřátí, udělejte to a dejte jí ještě 15 min navíc. Pokud pečete v troubě, kde se musíte spoléhat jen na vlastní odhad, dejte jí minimálně půl hodiny času, aby se dostatečně prohřála.

Ten nejpevnější sníh z bílků

Vyšlehat pevný sníh z bílků není žádná věda, ale udržet si ho, to už věda je. Vždy dbejte na to, aby nádoba, ve které sníh šleháte, byla čistá, a hlavně suchá. Pokud si vyšleháváte směs na kokosky. Ideálně vytvořte všechny najednou na plech a ihned je dejte péci. Směs v nádobě vám mezi jednotlivými plechy lehce spadne, takže ji vždy trochu vymíchejte. U sněhu je potřeba pracovat rychle a nevystavovat ho vyšším teplotám déle, než je nutné. Plech, na který např. kokosky kladete, si můžete nechat před první várkou vychladit za oknem.

Na vláčné perníčky kus jablka

Jako včera si vzpomínám, když mi babička říkala, že k perníčkům musím přidat do krabice ještě půlku jablíčka. Aroma a vlhkost z jablka perníčky zvláční úplně jinak než klasická vzdušná vlhkost.

 


Jóga Dnes Konference
Energy Studio jd
JógaMarket