Kontroverzní fytoestrogeny

15. 11. 2017


Prvotní větší zájem o fytoestrogeny projevili vědci v 80. letech, kdy se snažili najít příčinu rozdílu zdravotních anamnéz asijské a euroamerické populace. Po vymazání společných charakteristik jim zbyly odlišné dietní zvyklosti, a zejména složení stravy. Od té doby se odborníci zabývající se těmito látkami neustále přou o prospěšnosti či případném negativním účinku fytoestrogenů na zdraví člověka.

Co jsou fytoestrogeny?

Když bych měla být zcela korektní, tak bych vám měla předložit definici, že fytoestrogeny jsou fenolické sekundární metabolity rostlinných organismů, které se v těle chovají zejména jako agonisté estrogenních receptorů s řádově nižší afinitou. Tím uspokojím svou odbornou „slupku“, která se podobnými biologicky aktivními látkami zabývá již několik let. Nyní však velmi zjednodušeně, fytoestrogeny jsou přírodní látky, které přijímáme nejčastěji v potravě a které se v savčím těle chovají podobně jako ženské pohlavní hormony, estrogeny. Jsou to tedy sloučeniny, které se sice svými účinky nevyrovnají pravým estrogenům, jak ale ukazují výzkumy, ve vyšších koncentracích však jejich případný nedostatek dokážou velmi slušně vyvážit.

Kde se vyskytují?

Fytoestrogeny se nacházejí hlavně v rostlinné stravě, lidské tělo je ale může přijímat i prostředí okolo nás – hlavně z vody, která se vlivem masivního rozšíření hormonální antikoncepce stala velmi bohatým zdrojem. Mezi nejvýznamnější skupiny fytoestrogenů patří isoflavony, lignany, kumestany a stilbeny, které jsou zastoupeny ve více jak stovkách zdrojů. Hlavním zdrojem isoflavonů je sója luštinatá a produkty ze sójy – tempeh, tofu, miso, natto apod. Dále je to červený jetel nebo léčivá rostlina, kručinka barvířská. Lignany jsou zase nejvíce zastoupeny ve lněném semínku a oleji z něj. V malé míře jsou fytoestrogeny zastoupeny i v žitě a celozrnných výrobcích, dále v bobulovinách či v rybízu. Jen málo se mluví o tom (a upřímně, reklamy se tím nechlubí...), že zdrojem fytoestrogenů-lignanů je i pivo, tedy přesněji chmel. Pakliže si muži dopřávají pravidelně své denní dávky „tekutého chleba“, dopřávají si i s lehkou nadsázkou ženské pohlavní hormony. Mezi výrazné zástupce kumestanů patří hlavně fytoestrogeny vojtěšky, ze které se také vyrábějí koncentrované preparáty. A konečně zástupce stilbenů, relativně lidem známá látka resveratrol, která se dostala do povědomí hlavně v souvislosti s červeným vínem.

Estrogeny

Estrogeny jsou souhrnný název pro ženské pohlavní hormony, z nichž nejvýznamnější je estradiol. Od mužských pohlavních hormonů ho dělí pouze jeden enzym, aromatasa, který přeměňuje mužský testosteron na ženský estradiol (...ale mužům to neříkejte...). Estradiol je hlavním ženským hormonem zodpovědným za menstruaci a správnou funkci pohlavních orgánů a úzce spolupracuje s dalším ženským hormonem, progesteronem. Jejich význam v rámci metabolismu je však mnohem širší a ovlivňuje např. i zdraví a pevnost kostí. Období menopauzy, kdy dochází k postupnému poklesu tvorby pohlavních hormonů, je tedy obdobím velkých změn, jak po fyzické, tak po psychické stránce. Stimulace žláz pomocí pravidelné praxe jógy či zvýšení příjmu fytoestrogenů v potravě tedy může často nežádoucí změny zmírnit.

A co v těle způsobují?

Jak již bylo zmíněno, fytoestrogeny se v těle člověka mimo jiné chovají „jako“ estrogeny, což může být v některých případech žádoucí i nežádoucí. Dlouhá létá byly studovány pro své příznivé účinky proti menopauzním projevům, které vznikají jako následek poklesu produkce hormonů (návaly horka apod.). Potravní doplňky obsahující fytoestrogeny ve vyšších dávkách se tedy staly v posledních letech velmi oblíbenými „alternativami“ hormonální substituční terapie, kterou mnoho žen jednoduše odmítá. Ruku v ruce se však rozšířily teorie, zdali vyšší příjem fytoestrogenů nemůže mít negativní vliv na rozvoj karcinomu prsu, ačkoliv byly fytoestrogeny zkoumány primárně pro jejich chemoprevenci (asijské ženy mají prokazatelně méně nádorových onemocnění prsu). Tyto látky se totiž mohou chovat jednoduše řečeno vybíravě – u někoho se mohou chovat protektivně a působit jako prevence proti nádorovému onemocnění, u někoho, kdo má např. i genetické predispozice však mohou působit opačně. Účinky fytoestrogenů se tedy pohybují mezi dvěma mantinely pozitiv a negativ epidemiologických studií, kdy jedna poukazuje na benefity a vzápětí druhá na možné vedlejší účinky.

 

K jaké straně se tedy přiklonit? I přes slibné účinky fytoestrogenů by měla zůstat jejich konzumace dle mého názoru v rámci racionální stravy, z toho důvodu nemohu doporučit ani doplňky stravy s vyšším obsahem těchto látek. Studie na toto téma se stále ještě neshodly na jednoznačně prokazatelných prospěšných účincích. Ženy, pakliže se nacházíte v období menopauzy, zařaďte přirozené zdroje, o kterých byla zmínka v úvodu článku, ale preparátům, slibujícím potlačení menopauzních vedlejších účinků se raději vyhněte. Přijměte samy sebe tak, jak změny přicházejí, nezapomínejte na pravidelný pohyb a racionální stravu, a více než kdy předtím dbejte na kvalitu a pestrost jídelníčku.

 


Jóga Dnes Konference
Energy Studio jd
JógaMarket