Zdravá strava 12. 12. 2018 PDF Tisk

Rady, tipy a triky pro vánoční pečení – 2. díl

Každoročně jsme doslova zasypáváni starými i novými recepty na cukroví a sladké vánoční pokrmy. Neméně důležité jsou ale i různé finty, tipy a triky, které z obyčejného cukroví udělají cukroví výjimečné a lahodné. V druhém dílu se budeme věnovat více ingrediencím a jejich vhodnému výběru. Třeba si najdete něco, co se vám bude hodit.

Rady, tipy a triky pro vánoční pečení – 2. díl

Náhražkám dejte stopku

Myslím, že když už jednou za rok pečeme cukroví, měli bychom klást důraz na kvalitu. Proto dejte všem náhražkám sbohem a investujte např. do pravé vanilky na úkor vanilinového aroma nebo místo připravených čokoládových polev na pečení raději kupte klasickou čokoládu na vaření s pěkným složením a připravte si ji sami doma. Nevyplatí se šetřit ani na rumu / rumovém aroma nebo třeba mandlích / mandlovém aroma. Veškerá aromata vždy budou chutnat nebo vonět uměle a cukroví nikdy nebude mít tak lahodnou chuť a vůni.

Cukroví pro diabetiky

Pokud pečete pro někoho, kdo má cukrovku, a chcete připravit cukroví bez cukru nebo s alespoň s minimem, nevolte umělá sladila typu aspartam, sacharin nebo acesulfam K, ale ani např. přírodní fruktózu. Zkuste péci se stévií a xylitolem. Xylitol je přírodní sladidlo, kterému se také říká březový cukr. Přirozeně se nachází v mnoha druzích zeleniny a ovoce. Jeho sladivost je stejná jako sladivost cukru, ale má o 40 % nižší energetickou hodnotu a nízký glykemický index (okolo 15). Nezvedá tedy hladinu inzulínu a krevního cukru a je vhodný pro diabetiky.

Bezlepkové pečení

Pokud jste se letos rozhodli péci bezlepkově, je potřeba se vybavit několika ingrediencemi, které určitě využijete. První z nich je xantan. Xantan je bílý prášek, který slouží jako jakési zahušťovadlo a v bezlepkovém pečení se používá pro dodání potřebné lepivosti, která je jinak dána glutenem, lepkem. Nemusíte se bát, nejde o žádné škodlivé éčko, i když éčkem xantan je. Další vychytávkou bude mimo klasické bezlepkové směsi na pečení na bázi kukuřičného škrobu i rýžová mouka. Ta je z bezlepkových nejvíce „lepkavá“, proto je její přidávání do těst velkou výhodou pro konzistenci.

Výběr vhodného džemu na slepování cukroví

Kolikrát jsem se již nachytala. Člověk vidí v obchodu kvalitní a dobře vypadající rybízový džem, vrhne se po něm a koupí ho (co kdyby je všechny před Vánoci vyprodali?), aniž by si ověřil, že jde o rybízový džem propasírovaný nebo se zrníčky. Jakákoliv zrníčka, ať už jde o džem z červeného, černého rybízu, nebo malin, jsou v mazání lineckého cukroví nežádoucí. Zkrátka tam dělají neplechu. Vždy si tedy pečlivě přečtěte etiketu nebo sáhněte pro správný džem do svých zásob. Já jsem letos na linecké cukroví myslela už v létě a nakoupila jsem v jednom krásném českém sadu domácí džemy lehce ochucené různým kořením. Chutnají báječně.

Citrónová kůra

Pro někoho je citrónová kůra nepostradatelnou ingrediencí do vánočního pečení. Abyste nemuseli kupovat drahé bio citróny (doufám, že strouhat kůru z obyčejných citrónů už vás nenapadne :)), opatřete si 2–3 pytlíčky sušené bio citrónové kůry. Budete ji tak mít vždy po ruce a nebudete muset sahat v krajních případech po citrónech „obyčejných“.

Strouhaný kokos

Člověk by řekl, že v tom, jaký použijete, nemůže být až takový rozdíl. Ale věřte, že je. Obyčejný strouhaný kokos za pár korun z obchodu má velmi drobné kousky dužin, které nemají výraznou chuť. Pokud zvolíte strouhaný kokos v bio kvalitě s o něco většími kousky, bude mít kokosové cukroví mnohem lepší chuť i vůni.

Loupané vs. neloupané mandle

Rozdíl v ceně loupaných a neloupaných mandlí na 100 g je opravdu velký. Vůbec není potřeba na Vánoce kupovat loupané mandle, bohatě vám stačí se předzásobit těmi neloupanými a dostat je do formy vlastními silami. Mnoho z nás má právě loupání mandlí od slupky spojeno s Vánoci. Já tedy určitě. Jak na to? Mandle nasypte do kastrolu, zalijte vodou a přiveďte k varu. Vařte zhruba 2–3 minuty a poté slijte a propláchněte rychle pod tekoucí studenou vodou. Nasypte si je na talíř a poté vždy jemným stlačením každou mandli svlékněte. Mokré mandle je potřeba dobře usušit a až poté je dát do nádoby. Rozprostřete je na plech a dejte je na 45 °C stupňů do trouby zhruba na dvě hodiny. Poté, co se ujistíte, že jsou opravdu suché, je dejte do uzavíratelné nádoby a použijte dle potřeby.

Bacha na trendy

Do módy se dostalo veganství a aktuálně je velmi moderní péci veganské cukroví, tj. bez živočišných výrobků. To znamená, že musíte nějak vyřešit tuk. Bohužel, většina autorů receptů to řeší tím, že jen použije „jiné zlo“ a to je rostlinný ztužený tuk na pečení. Bohužel většina těchto ztužených tuků je z velké části tvořena palmovým olejem. Otázka je také množství transmastných kyselin, které v tucích buď už jsou, nebo se během pečení v cukroví vytvoří. Snažte se tedy nad touto otázkou zamyslet a rostlinné tuky volit pečlivěji. Anebo, když už připravujete veganské cukroví, vybírat takové recepty, kde tuto otázku nemusíte řešit. I to je cesta.

 

Objednat předplatné