Jóga pro seniory: Proč se jí nebát a co byste o ní měli vědět

Stále více lidí nad 60 objevuje mentální, fyzické a emocionální výhody, které jóga přináší seniorům. Představa, že se jóga hodí jen pro trénované a flexibilní jedince, je velmi mylná. Jóga se hodí pro každého, její kouzlo totiž tkví v tom, že nás učí poznávat sebe i své tělo a v tomto smyslu hledat cesty, jak se sebou zacházet tak, aby to bylo přínosné a příjemné.

Ásany jsou jen předkrm: Zkuste hlavní chod

Ačkoliv tento pokrm v našich končinách není tradiční, myslím, že mnoho z nás někdy ochutnalo „tapas“, jinými slovy variaci různých předkrmů. Jsou výborné, na první pohled malinké, ale je velmi jednoduché se jimi nasytit tak, že na hlavní chod již nedojde. Se cvičením ásan to může být podobné. Někdy se jednoduše zaplníme svačinkami a uzobáváním a nezbyde místo na skutečné jídlo – meditaci a uvědomění.

9 tipů na vánoční dárky pro jogíny

Díky tomu, že je dnes v Česku jóga tak populární objevují se na trhu neustále skvělé nové věci, kterými můžete potěšit lidi cvičící jógu. Inspirujte se našimi nápady na dárky pro jogíny.

Historie jógy v Čechách

Byť je jóga stará několik tisíc let, k nám se dostala až na přelomu 19. a 20. století. A i během tak krátké etapy byl její vývoj dramatický. Třikrát byla zmrzačena a balancovala na hraně zániku – v letech protektorátu, poté v období tuhého komunismu a nakonec v čase Husákovy normalizace.

Proč se nebát smrti aneb smrt jako součást života

Dušičkovské období je tradičně spojováno s tématem, kterému se dnešní společnost vyhýbá. Smrt je zahalena oparem tajemna, strachu, obav a nejistoty. Vyhýbáme se jí, nechceme o ní mluvit, a potom umíráme sami v cizím prostředí. V porovnání s našimi předky je to poněkud zpátečnický přístup. Oni, na rozdíl od nás, věděli, že smrt je součástí života.

Listopad: Měsíc vzpomínání, plískanic i příprav a očekávání

Předposlední měsíc v roce je měsícem radostným i teskným. Je příkladem rčení, že když něco starého končí, něco nového začíná. Přináší vzpomínky i očekávání, nutí k zamyšlení i nicnedělání při dlouhých chladných večerech. Jak je trávili naši předkové?

Cesta je cíl

„Když ztratíš svůj sen, přestáváš žít.“ Tento citát mě provází celý můj dospělý život. Od té doby, kdy jsem zhlédl film Flashdance, ve kterém hlavní postava vyřkla tuto větu, si do hlavy vkládám své sny s vědomím, že i ony potřebují prostor k tomu, aby se mohly stát skutečností. Potřebují volnost a čas.

Panča prána – pět kurýrů života

Jóga je cestou spojující filosofii života s jeho praxí, propojující úroveň těla s úrovní mysli i duše, cesta spojující osobní existenci s tím, co ji přesahuje. Už védanta má v sobě zakotvené přesvědčení, že vše je ve své podstatě energie. Ta se těší rozličnému charakteru v projevu i latenci, nabývá různých kvalit.

Topinambur – netradiční příbuzný brambory

Tato rostlina květem připomíná slunečnici. Hlíza pak vypadá jako zázvor. V kuchyni se využívá podobně jako brambora. Není to ovšem ani slunečnice, ani zázvor a ani brambora. Řeč je o topinamburu, zdravém příbuzném brambor. Proč si jej dopřát?

Jógou za snazším podzimním vstáváním

Nechce se vám na podzim vstávat? Rozprouděte se jógou, vytvořte si zvyk a praktikujte každé ráno.