Recepty 18. 11. 2020 PDF Tisk

Rýže se špenátem „Palák čával“

Vyzkoušejte náš hřejivý ájurvédský recept na lahodnou špenátovou rýži, kterou můžete podávat jako hlavní chod i jako přílohu. 

Rýže se špenátem „Palák čával“

Porce: 4
Doba přípravy: 60 min
Označení: vegetariánské, bezlepkové

Ingredience

  • 350 g rýže basmati
  • 1 a ½ lžičky soli
  • 830 ml vody
  • 220 g špenátu
  • 1 lžíce ghí
  • 1 lžička mletého koriandru
  • 2 bobkové listy
  • 100 g nesolených arašídů
  • špetka mletého černého pepře

Postup

  1. Rýži promyjte, namočte ji na 15 min a poté slijte. Odměřenou vodu nalijte do hrnce, přidejte sůl a přiveďte k varu.
  2. Ze špenátu odstraňte tuhé stonky a pořádně ho properte pod tekoucí vodou. Potom listy dejte do vroucí vody, aby změkly. Špenát naběračkou vyndejte, propláchněte pod studenou vodou a nasekejte na menší kousky.
  3. Ve středně velkém hrnci rozehřejte ghí a orestujte mletý koriandr a bobkové listy. Přidejte rýži a za stálého míchání ji smažte, až zrnka zprůsvitnějí. Přidejte nakrájený špenát a asi minutu míchejte, potom do hrnce přilijte i slanou vodu a vše přiveďte k varu.
  4. Hrnec přikryjte poklicí a při nízké teplotě 20 min duste. Asi 5 min před dovařením přidejte oříšky.
  5. Opepřete, dosolte podle chuti, vše promíchejte a můžete podávat.

  • autorka: Martina Schmidtová
  • @tinajedoma
  • foto: Shutterstock.com

Objednat předplatné