Porce: 4
Doba přípravy: 60 min
Označení: vegetariánské, bezlepkové
Ingredience
- 350 g rýže basmati
- 1 a ½ lžičky soli
- 830 ml vody
- 220 g špenátu
- 1 lžíce ghí
- 1 lžička mletého koriandru
- 2 bobkové listy
- 100 g nesolených arašídů
- špetka mletého černého pepře
Postup
- Rýži promyjte, namočte ji na 15 min a poté slijte. Odměřenou vodu nalijte do hrnce, přidejte sůl a přiveďte k varu.
- Ze špenátu odstraňte tuhé stonky a pořádně ho properte pod tekoucí vodou. Potom listy dejte do vroucí vody, aby změkly. Špenát naběračkou vyndejte, propláchněte pod studenou vodou a nasekejte na menší kousky.
- Ve středně velkém hrnci rozehřejte ghí a orestujte mletý koriandr a bobkové listy. Přidejte rýži a za stálého míchání ji smažte, až zrnka zprůsvitnějí. Přidejte nakrájený špenát a asi minutu míchejte, potom do hrnce přilijte i slanou vodu a vše přiveďte k varu.
- Hrnec přikryjte poklicí a při nízké teplotě 20 min duste. Asi 5 min před dovařením přidejte oříšky.
- Opepřete, dosolte podle chuti, vše promíchejte a můžete podávat.
- autorka: Martina Schmidtová
- @tinajedoma
- foto: Shutterstock.com