Mandaly

Co vlastně mandaly znamenají a mají vůbec nějaký význam, nebo jde jen o krásné, rozkvetlé a barevné vzorce, které se dostaly do módy? Mandaly vidíme v posledních letech všude možně. Od oblečení přes šperky až po bytové dekorace. Pojďme si tedy říci, kde mají svůj původ a co znamenají.

Fazolovo-žampionový guláš

Kdo by neznal klasický guláš. Proto pro vás máme skvělou pikantní verzi bez masa vhodnou i pro vegany. Guláš s fazolemi a houbami si zamilujete, hotový je raz dva!

Detoxikace nosu

Nos je vstupní bránou pro námi vdechovaný vzduch. Dle svých možností zabraňuje průniku hrubých nečistot, alergenů a infekcí do hlubších struktur našeho organismu.

Aromajógou proti stresu

Jak slýcháme čím dál častěji, věnovat se duševnímu zdraví je důležité. Krátkodobý stres je pozitivní, povzbudí nás k aktivitě. Oproti tomu dlouhodobý má negativní důsledky pro naše fyzické i psychické zdraví. Jednou z cest, jak harmonizovat a posilovat psychickou i fyzickou kondici, je jóga. Vyzkoušejte ji v kombinaci s aromaterapií! 

Řekněte ano pohybu na čerstvém vzduchu!

Zima je bezesporu krásné období, ale ne úplně každý ji má rád. A když už, tak musí nastat takový ten ideál, kdy sice mrzne, ale přesto svítí slunce, a nejlépe pokud jsme na horách a všude kolem je spousta bílého a křupavého sněhu… Ale takových dní, bohužel, není většina. A proto se stále častěji zavíráme doma a pobyt venku omezujeme na nezbytně nutnou dobu. U sportování to platí zrovna tak. Přednost dostávají opět vnitřní prostory a venkovní sportování odkládáme na jaro, a to i přesto, že platí známé: „Není špatné počasí, jen špatně oblečený člověk.“

Pes hlavou nahoru a pes hlavou dolů

V pozdravech slunci A i B cvičíme dvě pozice psů, které patří k ásanovým základům.

Únor: měsíc ve znamení ledvin, vody a strachu

Dnešní, únorové téma je zaměřené na zdravou funkci našich ledvin. Ledviny jsou párovým orgánem a volně navazují na téma měsíce ledna, tedy na močový měchýř, se kterým úzce souvisí. Povíme si, jak o své ledviny pečovat, co pro nás všechno dělají a jak se může jejich nerovnováha projevovat na emoční úrovni – případně jak emoční rovina dokáže ovlivnit zdraví a vitalitu našich ledvin. Tak jdeme na to.

Zima v kuchyni

Zimní období je symbolizováno elementem vody, časem odpočinku, pasivity a přijímání. Jde o dobu absolutního jinu, jenž také souvisí s chladným až mrazivým a převážně temným počasím.

Meditace vipassana aneb Když ve vnitřním tichu zazní vlastní dech

Existuje mnoho typů meditace, byť všechny vedou ke stejnému cíli. Meditační technika, která v roce 2017 silně oslovila mě, se nazývá vipassana. Tento výraz je v buddhismu obecně chápán jako vhled či intuitivní poznání tří charakteristik bytí: pomíjivosti, neuspokojivosti a neosobnosti (všech tělesných i duševních jevů). Právě skrze meditační techniku vipassana Siddhártha Gautama Buddha dosáhl (přibližně před 2500 lety) pod stromem Bódhi (Ficus religiosa) v indické Bódhgaji probuzení (bódhi).

Ranní maková kaše

V zimním období není pro tělo lepší snídaně než hřejivá obilná kaše. Zkuste třeba ovesnou s mákem a ovocem!