Meditační sedy: siddhásana a sukhásana

Meditační sed je jednou ze základních jógových poloh. Aby poloha byla polohou, ásanou, a nikoliv pozicí, měla by být pohodlná a stabilní. Jedině tak totiž umožňuje navázat pozornost na dech a dráhu, kterou v těle vykonává. Na onom pohodlí a stabilitě je ovšem třeba pracovat. Jak?

Zodpovědnost za vlastní zdraví

V dnešní době by se mohlo zdát, že zodpovědnost za vlastní zdraví je jistou samozřejmostí a že každý z nás jedná na základě svých skutečných rozhodnutí.

Obilí trochu jinak

Obiloviny byly původně trávy, které člověk v průběhu věků domestikoval. Podle historiků se obiloviny pěstovaly už hodně dávno. Archeologické nálezy ukazují, že oves i žito se objevily již před 2800 lety na různých místech v oblasti severně od Alp. V Číně ale byly nalezeny pozůstatky osídlení dokládající, že proso zde bylo domestikováno již před 7500 lety.

Pomůcky nás posouvají dál…

Jste na lekci jógy a lektor vám v určité pozici podá blok nebo doporučí použít popruh. Přijmete ho? Vnímáte jeho nabídku jako pomoc, která vám pomůže, nebo máte pocit, že vám tím dal najevo vaši neschopnost? Jsou styly jógy, které kromě podložky nepoužívají žádné další pomůcky, a jsou styly, které se naopak bez pomůcek neobejdou.

Pečené dýňové donuty

Ve světě patří pečené dýňové donuty mezi hity. U nás se ale do nich málokdo pustí vzhledem k nutnosti použití speciální formy. Na tento recept ji ale nebudete potřebovat. Zkuste je a zužitkujte zásoby dýňového pyré!

Úplněk ve znamení Lva: ohnivá energie, ctižádost a kreativita

Druhý úplněk tohoto roku nám připadl na den 16. 2. 2022 v 17:56 hod a bude v ohnivém znamení Lva. Toto znamení je nádherné, plné kreativity, optimismu a uvědomování si sebe sama. Ovšem stejně jako ostatní znamení má Lev i své stinné stránky a my se dneska podíváme na to, jak s nimi pracovat, na jakou energii si dát pozor a jak podpořit pohodu úplňku ve znamení Lva aromaterapií.

Jóga a nadhled

Nezasvěcenému se může zdát, že jogíni jsou flegmatici, kteří si s ničím nelámou hlavu, pořád se usmívají a proplouvají životem hladce a bez zádrhelů. V jistém slova smyslu to tak skutečně být může, za takovým životním přístupem ovšem stojí tvrdá práce a vytrvalá pravidelná praxe.

Láska, laskavost a sebeláska

Už to kolem nás zase všecko září a bliká do červena. Ve výlohách jsou srdíčka jako neochvějné znamení lásky, hračkárny praskají ve švech s medvídky a květináři objednávají dvojnásobné množství květin. A někteří z vás se na tento svátek těší a jiní si odfrknou nad tím, že se zase píše o „tom komerčním svátku“. Ještě než tento článek odsoudíte a navrátíte se zpět do svého fungování, pojďme se na téma lásky podívat trochu jinak.

Vegetariánský „masopůst“ – Jak zvládnout začátky?

I když název „masopust“ evokuje období, kdy je třeba se masa vzdát, ve skutečnosti se jedná o období hodování mezi dvěma postními dobami. Tedy jde naopak o dobu zabijaček, kdy se maso jí ve velkém. Navzdory tomu název přivádí k myšlence na „opuštění masa“, tedy vegetariánství. Jaké to je být vegetariánem a jak tenká je hranice mezi vegetariánstvím a veganstvím?

Jste maratonec, nebo sprinter?

Domov je jedno velké hřiště. A může tam pobíhat maratonec, nebo sprinter. Říká se, že o člověku se dozvíte více, když budete týden žít v jeho domě.