Jóga po operaci I. část – uvědomme si svůj stav

Inu je to tak, že si už doopravdy budete muset začít naslouchat. Ono to totiž jinak nepůjde. Naslouchání a přijetí zodpovědnosti za své kroky bude nyní vaším velkým tématem. Možná pouze na cestě jógy, ale dost možná i v celém vašem životě.

Knižní novinka: ŽIJTE JÓGU 2 — hledání harmonie

Už v pondělí 1. 3. vychází horká knižní novinka Václava Krejčíka nazvaná Žijte jógu 2 s podtitulem hledání harmonie. Co na stránkách této jógové publikace s originálním konceptem můžeme čekat? 

Dhautí

Pátou, a tedy předposlední z jógových očistných technik, kterým se v našem miniseriálu věnujeme, je dhautí. Dhautí v překladu znamená „očista“ a čistit tentokrát budeme především trávicí systém. Dhautí však také zahrnuje čištění krku, očí, jazyka a konečníku.

Jak vést plnohodnotný život po odchodu do důchodu?

Několik tipů, které nám pomohou zůstat i v důchodovém věku plně aktivní. Věk je jen číslo!

Daša Mahávidja – Deset kosmických sil

Dle šaktismu se Ádi Parašakti, Božská Matka, rozestoupila do deseti směrů a tak vzniklo deset tantrických bohyní, deset aspektů Reality. Každá z bohyní je strážkyní některé ze zásadních úloh Vesmíru. Deset kosmických sil. Deset cest k realizaci Jednoty. Ač jste už o některých z nich určitě slyšeli, tantrické praxe uctívání Mahávidjí nejsou veřejně příliš známé. Jedná se o učení, která zůstávají spíše skrytá, přesto se s jejich praxí můžete setkat i v dnešní době v tantrických liniích učitelů, kteří je předávají dále. A když mluvíme o uctívání bohyní, je důležité si uvědomit, že co je venku, je i uvnitř nás. Nejde o nic cizího, vzdáleného. Skrze poznání deseti kosmických sil objevujeme niternou, velmi intimní a zároveň nekonečnou Jednotu.

Krémová polévka z pečeného česneku

Tato polévka má plnou, velmi zajímavou chuť, a to hlavně díky pečenému česneku. Vydatnost jí dodá cizrna a kešu máslo. Nenechte se zmást barvou a určitě ji vyzkoušejte. 

Vývary: tajemství jejich léčivé síly

Vývary obecně se v poslední době staly velmi populárními a důvod k tomu je jednoduchý. Jsou nejen chutné, ale mají také mnoho zdravotních výhod.

Psychoterapie jógou na mezinárodní scéně

Jógové psychoterapii se bude věnovat 20. světový kongres psychiatrie, který se koná 10.–13. března 2021 v Bangkoku.

Nová JÓGA DNES březen/duben 2021 vychází 1. března!

Nejnovější vydání časopisu Jóga Dnes vychází 1. 3. 2021. Na jaká témata se můžete v tomto čísle těšit?

Chraňme svůj mozek

Pro náš zdravý mozek je zásadní vytváření nových mozkových spojení a významnou roli v tomto procesu hraje i naše fyzické a psychické zdraví. Vědecké studie potvrdily, že když je člověk fit, kvalitně se stravuje, dostatečně spí, zredukuje stres a má neustále množství mentálních podnětů, riziko zhoršení kognitivních schopností se snižuje.