Vývary: tajemství jejich léčivé síly

Vývary obecně se v poslední době staly velmi populárními a důvod k tomu je jednoduchý. Jsou nejen chutné, ale mají také mnoho zdravotních výhod.

Psychoterapie jógou na mezinárodní scéně

Jógové psychoterapii se bude věnovat 20. světový kongres psychiatrie, který se koná 10.–13. března 2021 v Bangkoku.

Nová JÓGA DNES březen/duben 2021 vychází 1. března!

Nejnovější vydání časopisu Jóga Dnes vychází 1. 3. 2021. Na jaká témata se můžete v tomto čísle těšit?

Chraňme svůj mozek

Pro náš zdravý mozek je zásadní vytváření nových mozkových spojení a významnou roli v tomto procesu hraje i naše fyzické a psychické zdraví. Vědecké studie potvrdily, že když je člověk fit, kvalitně se stravuje, dostatečně spí, zredukuje stres a má neustále množství mentálních podnětů, riziko zhoršení kognitivních schopností se snižuje.

Jógové „bloky“ – proč je používat?

Jóga je pro každého. Nabízí celou řadu možností, které je dobré zvážit bez ohledu na to, jak dokonalé či nedokonalé jsou vaše schopnosti. Jógový bloček vás posune blíž k vašim cílům.

Ganéša – soucitný odstraňovatel překážek

Ganéša, syn Šivy a Párvatí, je unikátním bohem, protože jeho zrod provázely problémy s velkou dávkou bolesti a utrpení....

Pozdní zimní období a ájurvéda

Je po Vánocích, předsevzetí se nám daří i nedaří plnit a už hledáme, čím tělo očistit a jaký salát si dneska k večeři dát. Ale pozor na to, stále nám ještě vládne zima a naše tělo není na studenou stravu připravené. Dneska se podíváme na to, jak udržet své tělo v rovnováze pomocí koření, pokrmů či pohybu, ale i prostřednictvím aromaterapie.

Praxe ve tmě, intimita aneb Jak potkat sebe?

Únor je měsícem, kdy jsme stále spojeni s vnitřní krajinou, objímá nás tma, přestože za okny se prodlužují dny a chvílemi pociťujeme příval energie a dotek pomyslného jara někde v dálce. Měsíce před příchodem jara můžeme pocítit různě. Pro někoho může být zima dlouhá a představa jara či letních dní je stále v daleké budoucnosti. Jak lze využít ještě ne tak docela dlouhé dny pro jógovou praxi?

Čas zpomalit!

Prázdná mysl. Pojem, který nás v dnešní době doslova míjí, a přesto je tak důležité se ho naučit. Uvolnit mysl a najít svou vlastní cestu svobody.

Jak se vyznat v jednotlivých stylech jógy?

Možná vás už jóga nějakou dobu láká, ale až nový rok vás přiměl rozhoupat se a konečně s ní začít. Pokud se tak stalo, možná vás překvapilo, jak složité může být vyznat se v rozmanité nabídce různých stylů, které jsou dnes zájemcům o jógu zpřístupňovány. Nevěste ale hlavu, stačí se seznámit s několika základními pojmy, které pomohou s orientací v jógovém prostoru.