Symbol slunce v józe

Symbolem je samotná jóga, která nám připomíná, že vše odehrávající se v mikrokosmu se odehrává i v makrokosmu. Hathajóga nás učí rovnováze. Slovo ha znamená slunce, slovo tha znamená měsíc.

Omeleta s uzeným lososem a tvarohem

Omeleta se dá připravit na tisíc způsobů. My pro vás jeden z nich máme a je to chuťová bomba! Vytvořte si z této klasické rychlovky top hlavní jídlo.

Meruňky – oranžové ovoce, které Češi milují

Meruňky jsou takoví poslové léta, patří mezi jedno z prvních typů ovoce, které si během letní sezóny užíváme. V kuchyni je nejčastěji používáme na plněné knedlíky nebo typickou, oblíbenou bublaninu. Jak si stojí na poli výživy?

Jóga, ájurvéda a zima

Pohled jógy a ájurvédy na zimu a způsob, jak zůstat v rovnováze i v tomto období.

 

Buďme na sebe hodní a praktikujme pro sebe, ne pro jiné

Každá praxe je jiná, protože každý člověk je jiný. A praxe jako taková by měla odrážet to, jací jsme. Jóga nám to pomáhá poznat a respektovat. Tak, abychom sami sobě neubližovali.

Nová JÓGA DNES červenec/srpen 2021 vychází 21. června!

Léto se nezadržitelně blíží a my pro vás máme skvělou novinu: již 21. června 2021 vychází nové číslo časopisu JÓGA DNES! Na co se můžeme těšit tentokrát?

Ásany pro každý den!

Ačkoliv je druhá vlna pandemie pomalu zažehnána a jógová studia obnovují svůj provoz, mnoho lidí se stále věnuje své praxi doma. Existují ásany, které bychom pak měli zařadit do jakékoliv lekce o jakékoliv délce.

Srdce na papíře neb Kouzlo psaní do deníku

Psaní deníku je pro mě jistým druhem meditace. Je to můj každodenní rituál, který mi pomáhá spojit se se svým já a trošku lépe se poznat. Nepíšu si deník proto, abych si zaznamenala, co se během dne stalo, ale proto, abych našla více sebereflexe, uspořádala si myšlenky a podívala se na věci z jiné perspektivy.

Domov je jako kolotoč, jen rychlost určujete vy

Domov je místo, kde je vše ze mě. Rozhlédla jsem se kolem sebe a uviděla, že jsem vším: rozkvetlá orchidej na parapetu. Neumytá vidlička ve dřezu. Napůl vytlačená pasta v koupelně. Pohozený ovladač na sedačce. Klíče u vchodu. Černé lodičky v botníku. Vůně parfému na chodbě. Nedopitá studená káva v hrnečku. Kelímek od jogurtu v koši. Sklenice medu na lince. Pravá bílá teniska na levé.

Jóga a dechová cvičení mají pozitivní vliv na děti s ADHD

Jóga a dechová cvičení mají pozitivní vliv na děti s poruchou pozornosti a hyperaktivitou (ADHD). Díky speciálně upraveným lekcím jógy se zlepšuje schopnost jejich koncentrace, snižuje se hyperaktivita, pociťují méně únavy, a tak se mohou déle věnovat složitým činnostem.