Aštanga (není) jóga pro vojáky

Za svůj „jógový“ život jsem slyšela mnoho přídavných jmen a názvů pro aštanga jógu. Bohužel převažuje více negativních mýtů. Traduje se o ní, že je náročná, pro vojáky, pro gymnasty, jen pro mladé a silné lidi. A většinou se jedná o nepochopení celého jejího konceptu. Často tyto soudy pocházejí od lidí, kteří s ní žádnou osobní zkušenosti nemají a nebo ji hodnotí (jak už to bývá) na základě jedné negativní zkušenosti. Mnohokrát se mi stalo, že když jsem člověku na jeho otázku, jaká je má ásanová praxe, odpověděla aštanga, zaskočila jsem ho a šokovala. Několikrát jsem na workshopu předvedla fyzicky náročnější pozici a reakce byla mávnutí ruky a komentář „nojo, pro tebe je to jednoduché, ty děláš tu bláznivou aštangu“. Když jsem se však s daným člověk na toto téma zapovídala, byl překvapený, že je vlastně všechno trochu jinak.

Online jóga jako nejoblíbenější trénink roku 2020!

Lidé během pandemie dělali, co mohli, aby zůstali zdraví. Dokonce i přes nejrůznější omezení spojená s lockdownem mnozí věděli, že je důležité najít způsoby, jak zůstat aktivní. Jóga se stala jednou z nejoblíbenějších digitálních fitness aktivit doma v roce 2020, kdy se na jejích online lekcích sešlo nejvíce lidí vůbec.

Pozice hole – dandásana

Vypadá jednoduše, jako obyčejný sed, ale zas tak jednoduché to není. Stejně tak jako je pozice hory (ne obyčejný stoj vzpřímený) základem pro pozice vestoje, je dandásana – pozice hole – základem pro pozice vsedě. Aby přinášela našemu tělu benefity, nestačí si pouze sednout a natáhnout nohy dopředu. Provedení musí být aktivní, se zapojením těch správných svalů a se správným dýcháním. Jóga má totiž tu úžasnou vlastnost, že nám mnohdy zdánlivě banální a jednoduché pozice přináší nejvíce užitku.

Ájurvéda a léto

Konečně začíná léto – dlouhé slunečné dny, pikniky, prázdniny, setkání s přáteli a rodinou, zmrzlina a dobré čtení jsou jen některé z věcí, které si během této nádherné sezóny můžete dopřát!

Jóga jako prevence stresu!

Ačkoliv je většina škol v Indii stále zavřená, ředitelé mnoha z nich se rozhodli zavést pravidelnou každodenní lekci ranní jógy jako jednu z možných cest, jak porazit tamější pandemii covid-19.

Symbol slunce v józe

Symbolem je samotná jóga, která nám připomíná, že vše odehrávající se v mikrokosmu se odehrává i v makrokosmu. Hathajóga nás učí rovnováze. Slovo ha znamená slunce, slovo tha znamená měsíc.

Omeleta s uzeným lososem a tvarohem

Omeleta se dá připravit na tisíc způsobů. My pro vás jeden z nich máme a je to chuťová bomba! Vytvořte si z této klasické rychlovky top hlavní jídlo.

Meruňky – oranžové ovoce, které Češi milují

Meruňky jsou takoví poslové léta, patří mezi jedno z prvních typů ovoce, které si během letní sezóny užíváme. V kuchyni je nejčastěji používáme na plněné knedlíky nebo typickou, oblíbenou bublaninu. Jak si stojí na poli výživy?

Jóga, ájurvéda a zima

Pohled jógy a ájurvédy na zimu a způsob, jak zůstat v rovnováze i v tomto období.

 

Buďme na sebe hodní a praktikujme pro sebe, ne pro jiné

Každá praxe je jiná, protože každý člověk je jiný. A praxe jako taková by měla odrážet to, jací jsme. Jóga nám to pomáhá poznat a respektovat. Tak, abychom sami sobě neubližovali.