středa 22. 3. 2023
Dvě aktuální sezónní potraviny – brambory a švestky – můžete spojit do dokonalé sladké večeře nebo pomalé víkendové snídaně.
I tento týden pokračujeme v houbové krasojízdě! Tradiční obilovina špalda si s houbami skvěle rozumí a díky nízkému glykemickému indexu vás tento pokrm opravdu zasytí...
Konečně jsme se dočkali a ROSTOU! Vydatné deště a teplé počasí nakonec houbám přály. Co s nasbíranými houbami? No přece poctivou smaženici a nebo vyzkoušejte tutu chuťovku.
Cuketový chlebíček je vláčná alternativa klasického chleba, do které schováte přebytečnou úrodu cuket. Skvěle chutná s tvarohovým kozím sýrem a sušenými rajčaty v olivovém oleji.
Okurka patří stejně jako cuketa mezi letní a univerzální typy zeleniny. Její chladivý efekt náš organismus ocení hlavně v létě. Vyzkoušejte tuto studenou okurkovou polévku, doplněnou o bílkoviny. Poslouží jako lehký oběd do teplých dnů.
Tvaroh a kyselé ovoce si skvěle rozumí. Vyzkoušejte tento poctivý letní koláč a podělte se o něj s celou rodinou – chválou nebudou šetřit...
Ovesné kostky si skvěle rozumí s letním sezónním ovocem jako jsou maliny, ostružiny, rybíz nebo i rebarbora. Jsou vydatnou snídaní, svačinou i dezertem v jednom a patří k jedněm z nejchutnějších ovesných pokrmů, které si prostě zamilujete.
Jestli nějaký typ zeleniny patří k létu tak to jsou jednoznačně rajčata a cukety. Někdy máme takovou úrodu cuket, že už nevíme co s nimi. Pokud se zrovna v takové situaci nacházíte, pak pro vás mám řešení v podobě cuketové pizzy. Topping můžete neustále obměňovat.
Další ovoce, které neodmyslitelně patří k létu, jsou švestky. Ty si skvěle rozumí s mákem a tato kombinace si zase dobře rozumí s křehkým těstem. Aniž byste potřebovali formu, můžete připravit původem francouzskou chutnou galette...
Osvěžující, ochlazující, přirozeně sladké a zároveň i výživné – to je melounové smoothie, které určitě přes léto vyzkoušejte! Vodní meloun je navíc bohatý na vitamín C – jen 100 g vám zhruba dodá už 1/4 denní doporučené dávky tohoto vitamínu.