Porce: 4
Doba přípravy: 60 min + doba na vychlazení
Označení: Vhodné pro vegetariány a vegany, bezlepkové.
Ingredience
- 1 malá máslová dýně
- 1 vrchovatá lžíce hladkého arašídového másla
- olivový olej
- dýňový olej
- 5 stroužků pečeného česneku
- 1 stroužek prolisovaného česneku
- 1 lžíce citrónové šťávy
- sůl
- hrst arašídů na ozdobu
- petrželka nebo jiné bylinky na ozdobu
Postup
- Nejprve si předehřejte troubu na 200 °C. Dýni rozkrojte, zbavte ji semínek a pokrájejte na malé kousky. Rozprostřete je na plech spolu s pěti stroužky česneku (neoloupaného) a pečte zhruba 30 min.
- Když dýně trochu vychladne přendejte ji do mixéru a rozmixujte ji na hrubo. Poté přidejte pečené česneky zbavené slupky, prolisovaný česnek, arašídové máslo, zhruba 3 lžíce olivového oleje, 1 lžíci dýňového oleje a 1/4 lžičky soli. Vše rozmixujte do hladka.
- Hummus dochuťte citrónovou šťávou a případně podle chuti solí a dejte vychladit alespoň na 3 hodiny.
- Vychlazený dýňový hummus servírujte do hlubokého talíře, ozdobte ho sekanými arašídy a čerstvými bylinkami. Podávejte ideálně se zeleninovými tyčkami, s chlebovými plackami či dobrým chlebem.