pátek 26. 4. 2024
Třešně, další typicky letní a sezónní záležitost, kterou je třeba si užít naplno. Nejčastěji se na stolech objevuje klasická bublanina. Vyzkoušejte ji letos jinak – bez mouky, zato s pořádnou dávkou zdravých tuků v podobě mandlí a kokosu. Je přirozeně bezlepková, vydatná a neméně chutná.
Jahody jsou výborné jak samotné, tak v kombinaci s mléčnými výrobky. To má svou výhodu – je zmírněn jejich alergenní potenciál. Vykouzlete si proto tyto výborné jahodové poháry, které jsou prostě pohlazením pro chuťové buňky...
Letní sezóna bez ovocných knedlíků? Dokážete si to představit? My tedy ne. Proto je tu základní recept na ovocné knedlíky, které si můžete vychutnat jak s meruňkami, tak třeba s jahodami nebo borůvkami.
Sezóna kedlubny akorát začala a kedlubna nám tak trochu vystřídala zelí. Připravíte z ní výborné, osvěžující pokrmy, od salátů, přes kedlubnové zelí, až po kedlubnový gulášek. Vyzkoušet nyní můžete i variaci na pravý coleslaw.
Doba květů bezinek je tu! Konec května je typicky časem pro sběr bezinkových květů, ze kterých můžete vykouzlit mnoho výborných a lahodných nápojů a pokrmů.
Voňavá, barevná, jemná po olivovém oleji, to je focaccia, která je univerzální přílohou k různým pokrmům.
Chřestová sezóna je v plném proudu a byla by škoda si tuto lahůdku alespoň jednou nepřipravit i doma. Vyzkoušejte lehký salát s chřestem nebo i další lahodné recepty.
Černé tečky všude, kam se podíváte – to je chia pudink s kiwi. Spojení exotického ovoce, kiwi, s chutí kokosu je výborné. Posypte pyré kokosovými lupínky a máte skvělý lehký dezert.
V poseldních letech se sebevědomí české kuchyně opět navrací a to je dobře. Makové koláče jsou tradiční českou pochoutkou a minimálně jednou za život by je měla upéci každá správná hospodyňka. Špaldová mouka jim dodá šmrnc, zbytek už je na vás. :)
Mazanec má být tradiční a poctivý. Má ale také být vláčný. K tomu pomůže jedna tajná ingredience. Vyzkoušejte upéct mazanec podle našeho receptu. :)