Recepty 16. 10. 2019 PDF Tisk

Brownies z červené řepy

V dobře připraveném řepném brownies strávník řepu skoro nepozná. Ideální dezert pro ty, co řepě neholdují, ale chtějí si užít jejích pozitivních účinků na zdraví.

Brownies z červené řepy

Porce: 8 ks

Doba přípravy: 60 min

Označení: vegetariánské

Ingredience

  • 4 uvařené červené řepy, vychladlé a pokrájené na kostky
  • 100 g hladké špaldové mouky
  • 50 g másla nebo rostlinného tuku
  • 100 g třtinového cukru
  • 1 lžíce chia semínek + 30 ml vody
  • 125 g hořké čokolády (alespoň 60 % kakaa)
  • 3 lžíce kakaového prášku
  • 2 lžičky kypřicího prášku
  • 1 lžička mleté kávy

Postup

  1. Troubu si předehřejte na 180 °C a připravte si obdélníkovou zapékací mísu, kterou vymažte tukem. Chia semínka zalijte vodou a nechte v mističce nabobtnat.
  2. Uvařené kousky řepy dejte do mixéru a rozmixujte do hladkého pyré. V případě potřeby přilijte trochu vody.
  3. V míse rozpusťte máslo nebo rostlinný tuk a vyšlehejte ho s cukrem. Přidejte pyré a chia gel. V druhé menší misce smíchejte mouku, prášek do pečiva a kakaový prášek. Poté směs přidejte k tekuté směsi a lehce vše promíchejte. Na závěr vmíchejte nasekanou čokoládu a mletou kávu.
  4. Těsto vlijte do připravené formy, uhlaďte a pečte zhruba 40 min. Pamatujte, že lepší méně, než více. Brownies by mělo zůstat vláčné.
  5. Brownies nechte vychladnout a teprve pak rozkrájejte na stejně velké kousky. Podávejte například se šlehačkou z kokosového mléka nebo s vyšlehaným mascarpone.

 

Objednat předplatné