Recepty 02. 10. 2019 PDF Tisk

Pikantní dýňová polévka se zázvorem

Dýňová polévka je symbolem podzimu. Můžete ji připravit na mnoho způsobů a nikdy nešlápnete vedle. Máme pro vás recept na pikantnější verzi, o to více ale zahřeje.

Pikantní dýňová polévka se zázvorem

Porce: 6–8

Doba přípravy: 1 hod

Označení: vegetariánské, veganské, bezlepkové

Ingredience

  • 1 malá dýně hokkaido (cca 0,5 kg)
  • 2 mrkve
  • 1 menší cibule
  • 1,25 l zeleninového vývaru
  • řepkový olej
  • 1 lžička nastrouhaného zázvoru
  • špetka chilli
  • špetka muškátového oříšku
  • špetka římského kmínu
  • sůl, mletý pepř
  • 100 ml rostlinné smetany na ozdobení

Postup

  1. Nejprve připravte dýni. Omyjte ji a poté ji rozkrojte, vydlabejte semínka a pokrájejte ji na menší kousky. Mrkev očistěte a taktéž pokrájejte na kousky.
  2. V hrnci orestujte na 3 lžících oleje pokrájenou cibulku. Průběžně míchejte, dokud nezezlátne. Poté přidejte dýni, mrkev a celé zalijte vývarem. Pod pokličkou vařte zhruba 25 min.
  3. Když je zelenina měkká, přidejte koření – zázvor, chilli, muškátový oříšek a mletý pepř. Podle chuti osolte. Poté polévku odstavte a rozmixujte tyčovým mixérem.
  4. Na závěr dýňovku servírujte do misek, ozdobte rostlinnou smetanou a semínky/bylinkami dle chuti.

 

Objednat předplatné