Porce: 6–8
Doba přípravy: 1 hod
Označení: vegetariánské, veganské, bezlepkové
Ingredience
- 1 malá dýně hokkaido (cca 0,5 kg)
- 2 mrkve
- 1 menší cibule
- 1,25 l zeleninového vývaru
- řepkový olej
- 1 lžička nastrouhaného zázvoru
- špetka chilli
- špetka muškátového oříšku
- špetka římského kmínu
- sůl, mletý pepř
- 100 ml rostlinné smetany na ozdobení
Postup
- Nejprve připravte dýni. Omyjte ji a poté ji rozkrojte, vydlabejte semínka a pokrájejte ji na menší kousky. Mrkev očistěte a taktéž pokrájejte na kousky.
- V hrnci orestujte na 3 lžících oleje pokrájenou cibulku. Průběžně míchejte, dokud nezezlátne. Poté přidejte dýni, mrkev a celé zalijte vývarem. Pod pokličkou vařte zhruba 25 min.
- Když je zelenina měkká, přidejte koření – zázvor, chilli, muškátový oříšek a mletý pepř. Podle chuti osolte. Poté polévku odstavte a rozmixujte tyčovým mixérem.
- Na závěr dýňovku servírujte do misek, ozdobte rostlinnou smetanou a semínky/bylinkami dle chuti.