Recepty 18. 09. 2019 PDF Tisk

Bramborové šišky se švestkovým rozvarem

Dvě aktuální sezónní potraviny – brambory a švestky – můžete spojit do dokonalé sladké večeře nebo pomalé víkendové snídaně.

Bramborové šišky se švestkovým rozvarem

Porce: 4

Doba přípravy: 1 hod 30 min

Označení: vegetariánské

Ingredience

  • 0,5 kg brambor
  • 250–300 g polohrubé pšeničné mouky
  • 1 vejce a 1 žloutek
  • špetka soli
  • 30 g másla
  • 4 lžíce mletého máku

Na švestkový rozvar

  • 350 g švestek
  • 100 g třtinového cukru
  • 1/2 lžičky skořice
  • 1 lžička hřebíčkového extraktu

Postup

  1. Nejprve si uvařte brambory. Vyberte podobně velké a vařte je zhruba 20 min do změknutí. Dejte je za okno nebo na zahradu vychladnout.
  2. Mezitím si připravte švestkovou polevu. Švestky omyjte, vypeckujte, pokrájejte na malé kousky a dejte do hrnce. Trochu je podlijte a duste zhruba 20 min. Poté přidejte cukr, skořici a hřebíčkový extrakt, důkladně promíchejte a duste za občasného míchání dalších 10 min nebo i více, do zhoustnutí. Konzistence by měla být tak akorát hustá. Odstavte a nechte odpočívat pod pokličkou.
  3. Vychladlé brambory oloupejte a na hrubém struhadle je nastrouhejte na vál. Vytvořte z nich důlek a vyklepněte do něj jedno vejce a jeden žloutek. Přisypte 250 g mouky a začněte vypracovávat kompaktní těsto. Podle potřeby ještě přisypte dalších 10–50 g mouky tak, aby se těsto už nelepilo.
  4. Dejte si vařit vodu do většího hrnce, přidejte špetku soli. Z těsta odebírejte malé kousky a v dlaních z nich vyválejte šišky, které si pokládejte na pomoučněný vál.
  5. Šišky vařte ve vroucí vodě zhruba 3 minuty a poté je vylovte děrovanou naběračkou rovnou do hlubokých talířů. Přelijte je švestkovým rozvarem, posypte mletým mákem a nakonec přidejte kousek másla. Můžete podávat.

 

Další recepty se švestkami:

Galettka s mákem a švestkami

 

Objednat předplatné