Porce: 4
Doba přípravy: 1 hod 30 min
Označení: vegetariánské
Ingredience
- 0,5 kg brambor
- 250–300 g polohrubé pšeničné mouky
- 1 vejce a 1 žloutek
- špetka soli
- 30 g másla
- 4 lžíce mletého máku
Na švestkový rozvar
- 350 g švestek
- 100 g třtinového cukru
- 1/2 lžičky skořice
- 1 lžička hřebíčkového extraktu
Postup
- Nejprve si uvařte brambory. Vyberte podobně velké a vařte je zhruba 20 min do změknutí. Dejte je za okno nebo na zahradu vychladnout.
- Mezitím si připravte švestkovou polevu. Švestky omyjte, vypeckujte, pokrájejte na malé kousky a dejte do hrnce. Trochu je podlijte a duste zhruba 20 min. Poté přidejte cukr, skořici a hřebíčkový extrakt, důkladně promíchejte a duste za občasného míchání dalších 10 min nebo i více, do zhoustnutí. Konzistence by měla být tak akorát hustá. Odstavte a nechte odpočívat pod pokličkou.
- Vychladlé brambory oloupejte a na hrubém struhadle je nastrouhejte na vál. Vytvořte z nich důlek a vyklepněte do něj jedno vejce a jeden žloutek. Přisypte 250 g mouky a začněte vypracovávat kompaktní těsto. Podle potřeby ještě přisypte dalších 10–50 g mouky tak, aby se těsto už nelepilo.
- Dejte si vařit vodu do většího hrnce, přidejte špetku soli. Z těsta odebírejte malé kousky a v dlaních z nich vyválejte šišky, které si pokládejte na pomoučněný vál.
- Šišky vařte ve vroucí vodě zhruba 3 minuty a poté je vylovte děrovanou naběračkou rovnou do hlubokých talířů. Přelijte je švestkovým rozvarem, posypte mletým mákem a nakonec přidejte kousek másla. Můžete podávat.
Další recepty se švestkami:
Galettka s mákem a švestkami