Recepty 21. 08. 2019 PDF Tisk

Studená okurková polévka s koprem

Okurka patří stejně jako cuketa mezi letní a univerzální typy zeleniny. Její chladivý efekt náš organismus ocení hlavně v létě. Vyzkoušejte tuto studenou okurkovou polévku, doplněnou o bílkoviny. Poslouží jako lehký oběd do teplých dnů.

Studená okurková polévka s koprem

Porce: 4–6

Doba přípravy: 20 min + hodina chlazení

Označení: vegetariánské, bezlepkové

Ingredience

  • 2 malé salátové okurky
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 1 l kefíru nebo acidofilního mléka
  • 1 kelímek řeckého jogurtu (10 % tuku)
  • 1 lžička citrónové šťávy
  • 2 stroužky česneku
  • čerstvý kopr
  • čerstvá máta
  • sůl, pepř

Postup

  1. Pokud máte domácí okurku, dobře ji omyjte a nastrouhejte. Okurku kupovanou nejprve škrabkou oloupejte a poté ji nastrouhejte do hlubší mísy.
  2. K okurce přidejte olivový olej, sůl a pepř, prolisované stroužky česneku, nasekanou hrst čerstvého kopru a máty, kefír nebo acidofilní mléko a kelímek jogurtu. Přidejte citrónovou šťávu a vše dobře zamíchejte.
  3. Hotovou polévku dejte odležet do lednice alespoň na hodinu. Poté servírujte do talířů, dozdobte koprem a podávejte. Použít můžete i různá semínka či ořechy.

 

Objednat předplatné