Jablečné chutney

25. 09. 2019


Sezóna jablek je v plném proudu. Koláče, štrůdly nebo přesnídávky a pyré jsou klasikou. Vyzkoušejte si připravit i chutney, které se skvěle hodí k podzimním pečeným pokrmům.

Porce: 2 skleničky

Doba přípravy: 1 hod

Označení: vegetariánské, veganské, bezlepkové

Ingredience

  • 400 g oloupaných jablek, pokrájených na malé kousky
  • 1 střední červená cibule
  • 30 ml slunečnicového oleje
  • 1 lžíce citrónové šťávy
  • 2 lžíce vinného octa
  • 1 lžička čerstvého nastrouhaného zázvoru
  • 30–60 g třtinového cukru (podle sladkosti jablek)
  • sůl

Postup

  1. Na slunečnicovém oleji nejprve orestujte nadrobno pokrájenou červenou cibuli a po chvilce přidejte jablka. Nechte pustit šťávu a stále promíchávejte.
  2. Poté přisypte cukr – množství zvolte podle sladkosti jablek – a vše promíchejte, v případě potřeby lehce podlijte, pomůže to cukru se rozpustit.
  3. V mističce smíchejte citrónovou šťávu, vinný ocet a zázvor a vše přidejte ke směsi. Osolte, ztlumte plamen a nechte zhruba 25 min dusit. Směs průběžně kontrolujte a promíchávejte, aby se nepřipálila.
  4. Na závěr směs ochutnejte a ještě dochuťte podle chuti.
  5. Chutney můžete rovnou použít jako přílohu k masu, k pečené zelenině, k vegetariánským pokrmům nebo k čerstvým sýrům. Směs můžete také přendat do čistých skleniček a nechat vychladit. V takovém případě spotřebujte do týdne.

 


Jóga Dnes Konference
Energy Studio jd
JógaMarket