Porce: 2 skleničky
Doba přípravy: 1 hod
Označení: vegetariánské, veganské, bezlepkové
Ingredience
- 400 g oloupaných jablek, pokrájených na malé kousky
- 1 střední červená cibule
- 30 ml slunečnicového oleje
- 1 lžíce citrónové šťávy
- 2 lžíce vinného octa
- 1 lžička čerstvého nastrouhaného zázvoru
- 30–60 g třtinového cukru (podle sladkosti jablek)
- sůl
Postup
- Na slunečnicovém oleji nejprve orestujte nadrobno pokrájenou červenou cibuli a po chvilce přidejte jablka. Nechte pustit šťávu a stále promíchávejte.
- Poté přisypte cukr – množství zvolte podle sladkosti jablek – a vše promíchejte, v případě potřeby lehce podlijte, pomůže to cukru se rozpustit.
- V mističce smíchejte citrónovou šťávu, vinný ocet a zázvor a vše přidejte ke směsi. Osolte, ztlumte plamen a nechte zhruba 25 min dusit. Směs průběžně kontrolujte a promíchávejte, aby se nepřipálila.
- Na závěr směs ochutnejte a ještě dochuťte podle chuti.
- Chutney můžete rovnou použít jako přílohu k masu, k pečené zelenině, k vegetariánským pokrmům nebo k čerstvým sýrům. Směs můžete také přendat do čistých skleniček a nechat vychladit. V takovém případě spotřebujte do týdne.