Tofu tikka masala

23. 10. 2019


Tikka masala patří k jedněm z nejvíce oblíbených indických pokrmů, které si převzal západní svět. Základem celého receptu je směs koření, které dodává pokrmu autentickou chuť. Pokud už vše doma jednou máte, budete ho vařit zas a znova. Zde je recept na vegetariánskou verzi.

Porce: 4

Doba přípravy: 1 hodina + 1 hodina na uležení

Označení: vegetariánské

Ingredience

  • 2 kostky tofu natural (cca 400 g)
  • 150 g bílého jogurtu
  • 2 stroužky prolisovaného česneku
  • 1 lžička nastrouhaného zázvoru
  • 1/2 lžičky mletého římského kmínu
  • 2 lžičky garam masala koření
  • 1/2 lžičky sladké papriky
  • sůl

na tikka masala omáčku

  • 2 lžíce ghí
  • 1 menší cibule, pokrájená na kousky
  • 1 stroužek česneku, nakrájený na plátky
  • 1 lžička nastrouhaného zázvoru
  • 2 lžičky garam masala koření
  • 1/2 lžičky římského kmínu
  • 1/2 lžičky kurkumy
  • 1/2 lžičky sladké papriky
  • 1 lžíce rajského protlaku
  • 1 plechovka rajčatové omáčky nebo krájených rajčat bez příchuti
  • 200 ml kokosového mléka
  • šťáva z limetky (možno vynechat)
  • čerstvý koriandr
  • 1 lžička kokosového cukru
  • sůl

Postup

  1. Kostky tofu zabalte do papírových utěrek a několikrát stlačte, aby se přebytečná tekutina vsákla do utěrek. Poté tofu nakrájejte na kostky. V misce smíchejte bílý jogurt a všechny ostatní ingredience, vznikne tak marináda. Poté k ní přidejte pokrájené tofu, vše promíchejte a dejte uležet do lednice.
  2. Plech si vyložte pečicím papírem a troubu předehřejte na 220 °C. Poté vyskládejte tofu na plech a pečte zhruba 30 min, jednou v průběhu pečení otočte.
  3. Mezitím můžete začít připravovat omáčku. Na ghí osmahněte cibulku a poté začněte přidávat jednotlivé ingredience – česnek a zázvor, koření, poté rajčatový sos a protlak a na závěr kokosové mléko. Vše nechte povařit na mírném plameni zhruba 10 min. Poté duchuťte podle potřeby cukrem a solí.
  4. Na závěr přidejte hotové tofu k omáčce, promíchejte a nechte ještě na mírném plameni společně prohřát.
  5. Servírujte s rýží nebo s chlebem naan, bohatě posypané čerstvým koriandrem a zakáplé limetkovou šťávou.

 

 


Jóga Dnes Konference
Energy Studio jd
JógaMarket