pondělí 25. 9. 2023
Každého občas popadne chuť na něco, co se zrovna nehodí do kategorie "zdravá strava". Vždy ale záleží na přípravě a surovinách. Proč by domácí pizza nemohla být občasným řešením? Kvalitní ingredience, zelenina a špaldová mouka ji nasměrují správným směrem.
Je to jídlo, které obsahuje jen základní ingredience, které máte určitě ve spíži, přesto je tak rychlé a dobré, že si ho můžete vařit stále dokola.
Plněné palačinky na slano jsou skvělou jarní volbou pro lehké večeře nebo pohoštění pro náhlé návštěvy. Místo špenátu můžete zkusit použít i směs bylinek nebo třeba kadeřávek, který je taktéž cennou listovou zeleninou.
Výborné, lehké a zdravé jídlo – to je řepné carpaccio! Červená řepa je výborná pro jarní očisty, zařazjte ji tedy do jídelníčku i v podobě šťáv.
Medvědí česnek je pokladem našich luk a lesů. Dokáže dodat šmrnc nejrůznějším studeným i teplým pokrmům, a navíc má obrovské léčivé účinky. Vyzkoušejte polévku z medvědího česneku, která je krásně zelená a mooc dobrá.
Rychlá snídaně, svačina nebo menší večeře. Pokud máte starší pečivo, nebojte se ho rozpéct v troubě. Bude krásně křupavé. Bazalkou klidně přidejte i čerstvou – krásně to celé dozdobí.
Tento velmi jednoduchý a rychlý pokrm je lehkým jídlem, vhodným pro nejrůznější předjarní či jarní očistné kúry.
Tento pokrm je sice původem z Mexika, nejenom u nás si ale získal velkou oblibu. Dip z avokáda se skvěle hodí jako zdravá pomazánka k pečivu, jako součástka do veganských "bowls" nebo tradičně jako dip ke kukuřičným lupínkům.
I když už zima začíná svůj třetí a poslední měsíc, stále ještě nepohrdneme hřejivou, lahodnou polévkou. Žampionová polévka má plnou chuť a skvěle zasytí – přidejte k ní topinku zapečenou se sýrem a máte skvělou večeři.
Klasické plněné šátečky nemusí být jen na sladko, skvělé jsou i s nejrůznějšími slanými náplněmi – jako je třeba kombinace tempehu a kapusty.