Porce: 4
Doba přípravy: 2 hod 30 min
Označení: vegetariánské, veganské, bezlepkové
Ingredience
- 2 bulvy červené řepy
- 2 lžíce medu
- 100 ml extra panenského olivového oleje
- 3 lžíce vinného octa
- 30 g slunečnicových semínek
- 4 hrst polníčku
- sůl, pepř
Potup
- Bulvy červené řepy lehce očistěte a dejte je v menším pekáčku péci do předem vyhřáté trouby na 200 °C. Nechte je tam zhruba 45 min.
- Upečenou řepu opatrně vyjměte a nechte ji vychladnout. Řepu si klidně můžete upéci i předem, abyste nemuseli čekat.
- Vychladlou řepu oloupejte a nakrájejte ji na velmi tenké plátky, ideálně si vezměte na pomoc velké struhadlo.
- V uzavíratelné nádobě si připravte marinádu: nalijte do ní olivový olej, vinný ocet, přidejte med, tři špetky soli a čerstvý pepř. Vše promíchejte a poté do ní plátky řepy přendejte. Rukama vše jemně promíchejte. Nádobu uzavřete a dejte na hodinu do ledničky.
- Chvíli před uplynutím doby marinování si na sucho opražte slunečnicová semínka.
- Plátky řepy postupně buď rukou, nebo pinzetou klaďte na talíře do tvaru spirály. Ozdobte je omytým polníčkem a posypejte opraženými semínky.