BLESKOVĚ
Recepty 29. 04. 2020 PDF Tisk

Domácí špaldová pizza se zeleninou

Každého občas popadne chuť na něco, co se zrovna nehodí do kategorie "zdravá strava". Vždy ale záleží na přípravě a surovinách. Proč by domácí pizza nemohla být občasným řešením? Kvalitní ingredience, zelenina a špaldová mouka ji nasměrují správným směrem.

Domácí špaldová pizza se zeleninou

Porce: 1 pizza
Doba přípravy: 75 min
Označení: vegetariánské

Ingredience

Na těsto

  • 125 g hladké špaldové mouky
  • 70 ml vody
  • 25 ml olivového oleje
  • 6 g sušeného droždí
  • 2 g soli

Na oblohu

  • 20 g passaty (pasírovaných rajčat)
  • 60 g rajčatového protlaku
  • ½ stroužku česneku
  • 60 g nakrájené cukety na kolečka cukety
  • 6 cherry rajčat
  • 70 g pokrájené červené a žluté papriky
  • hrst polníčku
  • 100 g mozzarelly (pevné, natrhané nebo nakrájené na kousky)
  • Sušené oregano

Postup

  1. Nejprve si připravte kvásek – droždí nasypte do vlažné vody a počkejte, než vzejde.
  2. Do misky nasypte špaldovou mouku a promíchejte ji se solí. Přilijte olivový olej a kvásek a vypracujte těsto buď rukou nebo v robotu. Nechte kynout pod utěrkou zhruba 45 min.
  3. Po vykynutí těsto přendejte na pracovní plochu a buď ho zkušenými pohyby pizzaře vytvarujte do tvaru kola prsty, nebo si pomozte válečkem. Zároveň si dejte předehřát troubu na 230 °C.
  4. V mističce si smíchejte passatu, rajčatový protlak a česnek. Směsí rovnoměrně potřete pizzu a nechte přitom asi 2 cm okraje. Na rajčatový základ poklaďte polovinu mozzarelly.
  5. Poté postupně klaďte zeleninu – cuketu, půlky rajčat a měsíčky paprik. Na závěr přidejte zbylou mozzarellu a celé zasypte sušeným oreganem.
  6. Pizzu přemístěte na vymazaný plech nebo plech vyložený pečicím papírem a dejte péci do trouby, dokud nebude zlatavá a křupavá.
  7. Před podáváním dozdobte omytým polníčkem.