Recepty 29. 04. 2020 PDF Tisk

Domácí špaldová pizza se zeleninou

Každého občas popadne chuť na něco, co se zrovna nehodí do kategorie "zdravá strava". Vždy ale záleží na přípravě a surovinách. Proč by domácí pizza nemohla být občasným řešením? Kvalitní ingredience, zelenina a špaldová mouka ji nasměrují správným směrem.

Domácí špaldová pizza se zeleninou

Porce: 1 pizza
Doba přípravy: 75 min
Označení: vegetariánské

Ingredience

Na těsto

  • 125 g hladké špaldové mouky
  • 70 ml vody
  • 25 ml olivového oleje
  • 6 g sušeného droždí
  • 2 g soli

Na oblohu

  • 20 g passaty (pasírovaných rajčat)
  • 60 g rajčatového protlaku
  • ½ stroužku česneku
  • 60 g nakrájené cukety na kolečka cukety
  • 6 cherry rajčat
  • 70 g pokrájené červené a žluté papriky
  • hrst polníčku
  • 100 g mozzarelly (pevné, natrhané nebo nakrájené na kousky)
  • Sušené oregano

Postup

  1. Nejprve si připravte kvásek – droždí nasypte do vlažné vody a počkejte, než vzejde.
  2. Do misky nasypte špaldovou mouku a promíchejte ji se solí. Přilijte olivový olej a kvásek a vypracujte těsto buď rukou nebo v robotu. Nechte kynout pod utěrkou zhruba 45 min.
  3. Po vykynutí těsto přendejte na pracovní plochu a buď ho zkušenými pohyby pizzaře vytvarujte do tvaru kola prsty, nebo si pomozte válečkem. Zároveň si dejte předehřát troubu na 230 °C.
  4. V mističce si smíchejte passatu, rajčatový protlak a česnek. Směsí rovnoměrně potřete pizzu a nechte přitom asi 2 cm okraje. Na rajčatový základ poklaďte polovinu mozzarelly.
  5. Poté postupně klaďte zeleninu – cuketu, půlky rajčat a měsíčky paprik. Na závěr přidejte zbylou mozzarellu a celé zasypte sušeným oreganem.
  6. Pizzu přemístěte na vymazaný plech nebo plech vyložený pečicím papírem a dejte péci do trouby, dokud nebude zlatavá a křupavá.
  7. Před podáváním dozdobte omytým polníčkem.

 

Objednat předplatné