Porce: 1 pizza
Doba přípravy: 75 min
Označení: vegetariánské
Ingredience
Na těsto
- 125 g hladké špaldové mouky
- 70 ml vody
- 25 ml olivového oleje
- 6 g sušeného droždí
- 2 g soli
Na oblohu
- 20 g passaty (pasírovaných rajčat)
- 60 g rajčatového protlaku
- ½ stroužku česneku
- 60 g nakrájené cukety na kolečka cukety
- 6 cherry rajčat
- 70 g pokrájené červené a žluté papriky
- hrst polníčku
- 100 g mozzarelly (pevné, natrhané nebo nakrájené na kousky)
- Sušené oregano
Postup
- Nejprve si připravte kvásek – droždí nasypte do vlažné vody a počkejte, než vzejde.
- Do misky nasypte špaldovou mouku a promíchejte ji se solí. Přilijte olivový olej a kvásek a vypracujte těsto buď rukou nebo v robotu. Nechte kynout pod utěrkou zhruba 45 min.
- Po vykynutí těsto přendejte na pracovní plochu a buď ho zkušenými pohyby pizzaře vytvarujte do tvaru kola prsty, nebo si pomozte válečkem. Zároveň si dejte předehřát troubu na 230 °C.
- V mističce si smíchejte passatu, rajčatový protlak a česnek. Směsí rovnoměrně potřete pizzu a nechte přitom asi 2 cm okraje. Na rajčatový základ poklaďte polovinu mozzarelly.
- Poté postupně klaďte zeleninu – cuketu, půlky rajčat a měsíčky paprik. Na závěr přidejte zbylou mozzarellu a celé zasypte sušeným oreganem.
- Pizzu přemístěte na vymazaný plech nebo plech vyložený pečicím papírem a dejte péci do trouby, dokud nebude zlatavá a křupavá.
- Před podáváním dozdobte omytým polníčkem.