Recepty 20. 05. 2020 PDF Tisk

Rebarborová galetka

Sezóna rebarbory je v plném proudu, takže je na naše vytahovat jedno esu z rukávu za druhým. Koláče, crumbly, galetky – na všechny tyto způsoby je rebarbora výborná.

Rebarborová galetka

Porce: 4
Doba přípravy: 45 min + doba na uležení
Označení: vegetariánské

Ingredience

  • 150 g hladké špaldové mouky
  • 60 g hladké ječné mouky
  • 100 g másla
  • 50 g třtinového cukru moučka (nebo jiného tmavého cukru, umixovaného najemno)
  • dvě špetky soli
  • 1 žloutek
  • 2 lžíce ledové vody

Na náplň

  • 300 g očištěné a pokrájené rebarbory na kousky
  • 50 g třtinového cukru
  • 10 g vanilkového pudinku (lze nahradit lžičkou škrobu a trochou vanilkového cukru)

Postup

  1. Troubu si předehřejte na 180 °C.
  2. V míse si připravte těsto. Změklé máslo třete s cukrem, poté přisypte mouky smíchané se solí a přidejte žloutek. Prsty vypracujte drobivé těsto, ke kterému ke konci přidejte studenou vodu podle potřeby, dokud se nespojí (zpravidla stačí 1–2 lžíce).
  3. Těsto dejte odpočinout do lednice, ideálně na hodinu, nebo si ho můžete připravit předem a nechat ho v lednici přes noc.
  4. Připravte si náplň. V míse promíchejte kousky rebarbory s cukrem a s vanilkovým pudinkem.
  5. Těsto vyválejte na pracovní ploše na tloušťku zhruba 3 mm do tvaru oválu/kruhu. Na střed rozprostřete rebarborovou náplň a ponechte zhruba 3–4 cm okraje. Okrajové těsto postupně přehněte přes náplň například ve směru hodinových ručiček.
  6. Galetku přemístěte na plech vyložený pečicím papírem a pečte zhruba 25 minut na 180 °C nebo do zlatova.

 

Objednat předplatné