Porce: 4
Doba přípravy: 45 min + doba na uležení
Označení: vegetariánské
Ingredience
- 150 g hladké špaldové mouky
- 60 g hladké ječné mouky
- 100 g másla
- 50 g třtinového cukru moučka (nebo jiného tmavého cukru, umixovaného najemno)
- dvě špetky soli
- 1 žloutek
- 2 lžíce ledové vody
Na náplň
- 300 g očištěné a pokrájené rebarbory na kousky
- 50 g třtinového cukru
- 10 g vanilkového pudinku (lze nahradit lžičkou škrobu a trochou vanilkového cukru)
Postup
- Troubu si předehřejte na 180 °C.
- V míse si připravte těsto. Změklé máslo třete s cukrem, poté přisypte mouky smíchané se solí a přidejte žloutek. Prsty vypracujte drobivé těsto, ke kterému ke konci přidejte studenou vodu podle potřeby, dokud se nespojí (zpravidla stačí 1–2 lžíce).
- Těsto dejte odpočinout do lednice, ideálně na hodinu, nebo si ho můžete připravit předem a nechat ho v lednici přes noc.
- Připravte si náplň. V míse promíchejte kousky rebarbory s cukrem a s vanilkovým pudinkem.
- Těsto vyválejte na pracovní ploše na tloušťku zhruba 3 mm do tvaru oválu/kruhu. Na střed rozprostřete rebarborovou náplň a ponechte zhruba 3–4 cm okraje. Okrajové těsto postupně přehněte přes náplň například ve směru hodinových ručiček.
- Galetku přemístěte na plech vyložený pečicím papírem a pečte zhruba 25 minut na 180 °C nebo do zlatova.