Porce: 12 ks (podle velikosti)
Doba přípravy: 45 min
Označení: vegetariánské, veganské
Ingredience
- 250 g semínek dle chuti (dýňová, slunečnicová, sezamová, chia, lněná atd.)
- 125 g celozrnné špaldové mouky
- 3 lžíce olivového oleje
- 250 ml vody
- koření (dle chuti a preference)
- 4 g himalájské soli
Postup
- Troubu si předehřejte na 180 °C. Plech si vyložte pečicím papírem.
- Do mísy nasypte semínka, mouku a sůl a důkladně promíchejte. Přidejte případně koření dle chuti (pepř, chilli, kmín, sušený česnek apod.).
- Poté ke směsi přilijte vodu a důkladně zamíchejte, dokud nevznikne kompaktní hmota. Nechte 10 min nabobtnat. Pokud je těsto až moc hutné, přidejte ještě trochu vody.
- Směs rozprostřete po pečicím papíře do rovnoměrně silné vrstvy. Pomocí krájítka nebo nože těsto namřížujte podle požadované velikosti krekrů. Budou se vám pak lépe oddělovat od sebe.
- Krekry dejte péci do trouby zhruba na 30 min. Když začnou výrazně hnědnout krajní kusy, odeberte je a opatrně rukou krekry na plechu od sebe oddělte a otočte je. Pečte pak posléze ještě aspoň 5 minut.
- Hotové krekry nechte úplně vychladnout a skladujte ideálně ve skleněné dóze, kde vydrží až 14 dní.
- autor: Michaela Bebová
- www.biochemicka.cz
- foto: Shutterstock.com