Porce: 4
Doba přípravy: 60 min + 60 min na odležení
Označení: vegetariánské
Ingredience (na klasickou koláčovou formu)
na těsto
- 250 g hladké špaldové mouky
- 130 g másla
- 1 velký nebo 2 menší žloutky
- 4 lžíce studené vody (cca 60 ml)
- špetka soli (cca 1 g)
na náplň
- 450 g jemného (hedvábného tofu)
- 3 lžíce cizrnové mouky
- cca 350 g chřestu
- 3 lžíce lahůdkového droždí
- 1 lžíce limetkové šťávy
- 2 jarní cibulky
- čerstvá bazalka
- 1 stroužek česneku
- 1/2 lžičky himalájské soli
- špetka černé vulkanické soli (dodá směsi vaječnou chuť)
- čerstvý pepř
Postup
- Z ingrediencí na těsto si vypracujte kompaktní nelepivé těsto. Nejprve zapracujte do mouky smíchané se solí pomocí prstů máslo a žloutky a poté vodu, kterou přidávejte postupně, dle potřeb těsta. Těsto nechte hodinu odležet v lednici.
- 10 minut předem si předehřejte troubu na 180 °C. Těsto vyválejte pomocí válečku na 5 mm tlustý plát, který přeneste na koláčovou formu, upěchujte, odřízněte okraje a upravte dle potřeb formy. Korpus dejte předpéci na 15 min do trouby.
- Mezitím si připravte náplň. Do food procesoru (mixéru) vložte jemné tofu, lahůdkové droždí, přidejte limetkovou šťávu, pokrájenou jarní cibulku, bazalku, stroužek česneku a oba druhy soli spolu s pepřem. Vše zmixujte do hladké konzistence a podle vaší preference ještě dochuťte. Nakonec přidejte 3 lžíce cizrnové mouky k zahuštění a krátce promixujte.
- Zelený chřest důkladně očistěte a odlomte mu tvrdé konce.
- Na předpečený korpus poklaďte jednotlivé pazochy chřestu tak, jak se vám to líbí. Poté je zalijte tofu směsí a celý koláč dejte dopéci na zhruba 30 minut dozlatova.
- Po upečení nechte koláč alespoň 10 min vychladnout a podávejte.