Recepty 27. 05. 2020 PDF Tisk

Slaný koláč s tofu-chřestovou náplní

I když letošní chřestová sezóna jistě vlivem koronavirových omezení utrpěla, tím spíše bychom měli podpořit lokální produkci a vyzkoušet ho alespoň jednou připravit v kuchyni. Chutným a relativně jednoduchým způsobem je právě tento koláč.

Slaný koláč s tofu-chřestovou náplní

Porce: 4
Doba přípravy: 60 min + 60 min na odležení
Označení: vegetariánské

Ingredience (na klasickou koláčovou formu)

na těsto

  • 250 g hladké špaldové mouky
  • 130 g másla
  • 1 velký nebo 2 menší žloutky
  • 4 lžíce studené vody (cca 60 ml)
  • špetka soli (cca 1 g)

na náplň

  • 450 g jemného (hedvábného tofu)
  • 3 lžíce cizrnové mouky
  • cca 350 g chřestu
  • 3 lžíce lahůdkového droždí
  • 1 lžíce limetkové šťávy
  • 2 jarní cibulky
  • čerstvá bazalka
  • 1 stroužek česneku
  • 1/2 lžičky himalájské soli
  • špetka černé vulkanické soli (dodá směsi vaječnou chuť)
  • čerstvý pepř

Postup

  1. Z ingrediencí na těsto si vypracujte kompaktní nelepivé těsto. Nejprve zapracujte do mouky smíchané se solí pomocí prstů máslo a žloutky a poté vodu, kterou přidávejte postupně, dle potřeb těsta. Těsto nechte hodinu odležet v lednici.
  2. 10 minut předem si předehřejte troubu na 180 °C. Těsto vyválejte pomocí válečku na 5 mm tlustý plát, který přeneste na koláčovou formu, upěchujte, odřízněte okraje a upravte dle potřeb formy. Korpus dejte předpéci na 15 min do trouby.
  3. Mezitím si připravte náplň. Do food procesoru (mixéru) vložte jemné tofu, lahůdkové droždí, přidejte limetkovou šťávu, pokrájenou jarní cibulku, bazalku, stroužek česneku a oba druhy soli spolu s pepřem. Vše zmixujte do hladké konzistence a podle vaší preference ještě dochuťte. Nakonec přidejte 3 lžíce cizrnové mouky k zahuštění a krátce promixujte.
  4. Zelený chřest důkladně očistěte a odlomte mu tvrdé konce.
  5. Na předpečený korpus poklaďte jednotlivé pazochy chřestu tak, jak se vám to líbí. Poté je zalijte tofu směsí a celý koláč dejte dopéci na zhruba 30 minut dozlatova.
  6. Po upečení nechte koláč alespoň 10 min vychladnout a podávejte.