Porce: 8
Doba přípravy: 90 min
Označení: vegetariánské
Ingredience
- 150 g polohrubé mouky
- 150 g hladké špaldové mouky
- 3 vejce
- 120 ml řepkového oleje
- 80 g třtinového cukru
- 1 vanilkový cukr s bourbonskou vanilkou (8 g)
- 80 g čekankového sirupu
- šťáva z jednoho citrónu
- nastrouhaná kůra z jednoho citrónu
- 50 ml kvalitního sójového mléka (případně více dle potřeby těsta)
- 1 kypřicí prášek do pečiva bez fosfátů
na polevu
- 50 g moučkového cukru z třtinového cukru
- 1 lžíce horké vody (aby se cukr lépe rozpustil)
- citrónová šťáva
Pozn.: Citróny do receptu používejte vždy v bio kvalitě.
Postup
- Troubu si předehřejte na 180 °C. Formu na bábovku si důkladně vymažte trochou másla a vysypte polohrubou moukou.
- V míse pomocí elektrického šlehače nejprve vyšlehejte vejce s oběma druhy cukru a sirupem a posléze zašlehávejte řepkový olej.
- V menší míse promíchejte mouku s kypřícím práškem a nastrouhanou kůrou.
- Poté obě směsi spojte a přilijte sójové mléko a citrónovou šťávu. Podle potřeby těsta ještě případně přidejte sójové mléko.
- Těsto vlijte do formy a dejte péct na cca 45 minut. Ke konci zkontrolujte klasicky pomocí špejle.
- Bábovku před vyklopením přikryjte vlhkou utěrkou a zhruba po 5 minutách ji vyklopte opatrně na mřížku. Nechte ji zcela vychladnout.
- Mezitím si připravte polevu. V mističce smíchejte třtinový moučkový cukr s horkou vodou a postupně přidávejte citrónovou šťávu tak, aby vznikla tekutá hladká poleva.
- Polevou přelijte vychladlou bábovku a dozdobte dle vaší inspirace. Podávejte.