Recepty 13. 05. 2020 PDF Tisk

Bábovka s citrónovou polevou

Bábovka je českou klasikou, kteru však můžete obměňovat na nespočet způsobů. Jedním z nich je i bábovka ala citrónový chlebíček, která je svěží a v kombinaci např. s mátou nebo jarním jedlým kvítím navíc bude vypadat opravdu božsky.

Bábovka s citrónovou polevou

Porce: 8
Doba přípravy: 90 min
Označení: vegetariánské

Ingredience

  • 150 g polohrubé mouky
  • 150 g hladké špaldové mouky
  • 3 vejce
  • 120 ml řepkového oleje
  • 80 g třtinového cukru
  • 1 vanilkový cukr s bourbonskou vanilkou (8 g)
  • 80 g čekankového sirupu
  • šťáva z jednoho citrónu
  • nastrouhaná kůra z jednoho citrónu
  • 50 ml kvalitního sójového mléka (případně více dle potřeby těsta)
  • 1 kypřicí prášek do pečiva bez fosfátů

na polevu

  • 50 g moučkového cukru z třtinového cukru
  • 1 lžíce horké vody (aby se cukr lépe rozpustil)
  • citrónová šťáva

Pozn.: Citróny do receptu používejte vždy v bio kvalitě.

Postup

  1. Troubu si předehřejte na 180 °C. Formu na bábovku si důkladně vymažte trochou másla a vysypte polohrubou moukou.
  2. V míse pomocí elektrického šlehače nejprve vyšlehejte vejce s oběma druhy cukru a sirupem a posléze zašlehávejte řepkový olej.
  3. V menší míse promíchejte mouku s kypřícím práškem a nastrouhanou kůrou.
  4. Poté obě směsi spojte a přilijte sójové mléko a citrónovou šťávu. Podle potřeby těsta ještě případně přidejte sójové mléko.
  5. Těsto vlijte do formy a dejte péct na cca 45 minut. Ke konci zkontrolujte klasicky pomocí špejle.
  6. Bábovku před vyklopením přikryjte vlhkou utěrkou a zhruba po 5 minutách ji vyklopte opatrně na mřížku. Nechte ji zcela vychladnout.
  7. Mezitím si připravte polevu. V mističce smíchejte třtinový moučkový cukr s horkou vodou a postupně přidávejte citrónovou šťávu tak, aby vznikla tekutá hladká poleva.
  8. Polevou přelijte vychladlou bábovku a dozdobte dle vaší inspirace. Podávejte.

 

Objednat předplatné