Jak nezaměňovat disciplínu a ulpívání

Jaký je rozdíl mezi disciplínou (tapas) a ulpívání(nesplnění aparigrahy)? Ač se to na první pohled rozhodně nejeví, protože se zdá, že jedná o dva zcela odlišné pojmy, smazat rozdíl mezi nimi je, zejména v období, kdy máme do praxe velký zápal, více než snadné. Jak se toho vyvarovat? Jak zařídit, abychom si ulpívání nepletli se sebekázní?

Radit? Postarejte se raději sami o sebe.

Těch, kteří rádi radí, aniž by k tomu byli vyzváni, nebo dokonce, aniž by byli tázáni, je mnoho. Někdy až moc. A když se pár takových sejde najednou nebo krátce po sobě, jde nám z jejich doporučení hlava kolem.

Mnohomluvnost jako znak vnitřního neklidu. Jak ji odbourat?

Podle jamy a nijamy bývá mnohomluvnost znakem vnitřního neklidu. Proč a jak s tím pracovat, jak pomůže jógová praxe?

RÁDŽAJÓGA – osm stupňů jógy podle Pataňdžaliho

Jedna z cest, kterou adept jógy může volit, je rádžajóga neboli královská stezka. Jejím hlavním smyslem je práce na sobě, protože ze zdravého středu, kterým jsme každý sám o sobě, vychází vše ostatní.

Na lekci lektorka zmínila: Jóga osmi stupňů- co je to?

Často uslyšíte na lekci jógy informaci o tvz. osmistupňové jógové stezce. Co je to za cestu, nebo o jaká doporučení se jedná? A co je to to mysteriózní slovíčko: samádhí? 

Pomoc jako forma manipulace

Kdy je pomoc pomocí, to znamená, kdy chce člověk konat dobro pro dobro a kdy pomáhá pro něco, co to přinese jemu? A jak s takovou formou pomoci nakládat, respektive jak na ni reagovat? V tom se vyjevuje souvislost s jamou a nijamou, kdy musíme nechat druhým svobodu a neutiskovat je svými názory, nepřisvojovat si jejich hodnoty a na druhou stranu neulpívat na těch svých a nevnucovat je ostatním.

Jama a nijama v jógové praxi

Často se setkávám se studenty, kteří v minulosti dělali jógu a nyní by se k ní rádi vrátili, ale mají pochyby o svých schopnostech. Takovým lidem bych ráda řekla, že se není čeho bát.

Osvícení

Cesta osvobození, nebo běh na dlouhou trať s vysokou přidanou hodnotou?

Dharana – šestý stupeň jógy

S praxí zjišťujeme, že se život stává příjemnějším, a tak můžeme vykonávat své každodenní činnosti s větším smyslem pro mír...

Tapas aneb jak nám jóga pomůže zhubnout?

Místo třetí nijamy zaujímá v Pataňdžaliho systému jógy tapas – askeze, sebekázeň, disciplína. Tapas představuje možnost celkového zpevnění osobnosti a jako takový je přínosem ve všech oblastech činnosti. Nic ale není černobílé, a tak i tapas může být vykonáván automaticky a bez hlubšího pochopení a významu. Jak nám pomůže zhubnout (nejen) povánoční kila?