Jóga a komfortní zóna

Stane se, že když člověk potká jógu (nebo jóga člověka), začne zjišťovat, že ledacos by se v životě dalo dělat lépe. Přichází nadšené „přebudovávání ve jménu světlých zítřků“. V následujícím textu se zkusím zamyslet nad tím, jak daleko lze v tomto směru zajít a nakolik je to prospěšné nejen pro nás, ale i pro okolí. Když budu mluvit z vlastní zkušenosti, zmíněnému procesu se nelze vyhnout. Liší se jen strategie – od postupného přejímání nových inspirací až po radikální řez, kdy se adeptovo okolí bojí o jeho psychické zdraví. Měli bychom mít na paměti, že jógová praxe v našich podmínkách by měla být spíše jakýmsi tajným trumfem, jenž životu dodává novou kvalitu, než fetišem, který nám život komplikuje.

Jóga jako partner: Provází nás po celý život

Umí být klidná a laskavá, burcující i dynamická, přísná i tolerantní. Vždy je ale spravedlivá. Jógová praxe. Každý má v podstatě svou vlastní jógu, svou praxi, která vyhovuje jemu a mění se podle toho, v jaké situaci či životním období se nachází a co zrovna potřebuje.

Jóga jako terapie smutku

„Zdrojem veškerého humoru není smích, ale smutek.“ Mark Twain

Jógová praxe s kapkami deště aneb jak nám místo manter zpívá déšť

Stoupám bosou nohou na mokrou trávu, kráčím a rozbaluji podložku. Ach ta vláha, svěžest. Matka Země sklidila boží slzu.

Moderní jóga

Pokud by jogín ze staré Indie, zvyklý meditovat několik hodin denně, dorazil na pondělní „Happy hour vinyasa jóga“, dost by se podivil. A zřejmě by všechny ty poskoky a kliky dost dobře nechápal. S velkou pravděpodobností by ani netušil, že se jedná o jógu. Což ale neznamená, že moderní jóga je nesprávná nebo špatná. Takový je její vývoj.

3 způsoby, jak oslavit letní slunovrat!

Letní slunovrat, který se koná v pátek 21. června, je obrovským svátkem v tradici jógy, protože představuje nejdelší den v roce, první letní den, Mezinárodní den jógy a možnost znovu se spojit s přírodou. Zde jsou 3 způsoby, jak oslavit tento den naplno…

Slunce jako hybatel vnitřního ohně

Jóga jako holistický přístup k životu již odedávna dobře ví, jak je energie slunce zásadní a nosná pro naši jógovou praxi...

Jóga není jen štíhlost. Jde o mnohem víc!

Pokud se zkušeného jogína zeptáme na otázku, co je jóga, pravděpodobně nedostaneme jednu ucelenou odpověď. Protože jóga je celek. Je to osvícení, samadhi, mír, ásany, klid, vyšší sféra vědomí. To všechno jsou mince spirituality, které jóga, kromě fyzického cvičení, může přinést a kterých můžeme díky pravidelné praxi dosáhnout.

Kamarádka do konce života

Je mi kamarádkou. Je mou důvěrnicí. Je mou nejbližší. Je mou pomocnicí. Provází mě životem už několik let a stále nemůžu vyjádřit vděk, který vůči ní pociťuji. Naučila mě pokoře. Také víře – v ostatní, ale především v sebe samotnou.

Jóga a laskavost

Jógová praxe přirozeně vede k větší pokoře, soucítění i respektu k okolí. Adepti jógy, a mezi nimi zvláště pravidelní návštěvníci lekcí, pro které se už cvičení stalo životním stylem, se častěji poznají podle klidného přístupu, rozvahy a přátelského naladění i ve vypjatých situacích. Laskavost k józe jednoduše patří.