Na co se sebe sama zeptat při výběru vhodného jógového učitele

Už jste někdy absolvovali jógovou lekci, při níž jste se z nějakého důvodu necítili vůbec dobře? Určitě nejste sami. Jen jste nejspíš nenatrefili na učitele, s nímž byste souzněli. Jak ale najít toho pravého a je to v józe vlastně potřeba?

Otevřená lekce či rovnou celý kurz?

Když se rozhodneme začít s jógou a začneme se rozhlížet po možnostech, které se v našem okolí nabízejí, můžeme se setkat s dvěma možnostmi. Jsou to otevřené lekce jógy či uzavřené kurzy. Pro co se rozhodnout a jaká jsou vlastně specifika těchto nabídek?

Jak se naučit si na jógu udělat čas

Domácí praxe je mnohem náročnější než návštěva lekcí ve studiu. Když na vás nikdo nedohlíží, je lehké sklouznout k zanedbávání se a s takovým přístupem se jógová praxe buduje a prohlubuje jen velmi těžko. Jak nechat jógu, aby se stala součástí vašeho života?

Úskalí a výhody jógy venku: Jak si ji užít a na co nezapomínat

Příznivé teploty, vůně čerstvého vzduchu a vánek ve vlasechJóga venku může otevřít zcela nový prostor, který vás nadchne svou otevřeností a svobodou. I když může být těžší udržet v obklopení tolika zvuky, vůněmi a vjemy koncentraci, někteří nedají na venkovní praxi dopustit. Na co pamatovat, abyste si ji skutečně užili?

5 věcí, na které je třeba myslet, než začnete cvičit jógu

Proč dodržovat jisté zásady před praktikováním, při praktikování i po něm? „Kéž jsou všechny bytosti šťastny,“ je hlavním mottem jógy. Abychom mohli přát štěstí všem bytostem, potřebujeme jej pocítit sami, a to nám jisté zásady, pilíře pomáhají zvědomit.

Praktikujeme venku: Řekněte ano józe pod širým nebem!

Trávení času v přírodě prospívá člověku ve všech ohledech. Jedná se o přirozené prostředí, z něhož jsme vzešli, které nás revitalizuje a přibližuje k účelu jógy, jímž je dosažení jednoty. Praxe venku nás spojí nejen s přírodou, ale také s vlastním nitrem – vystaveni mnoha zvukům a vůním se učíme pěstovat soustředěnost, vědomě dýchat a cvičit klid a vyrovnanost.

Jak začít s jógou z domova?

Už je to opravdu dlouhá doba, co jsme v podstatě zavření doma. Naše oblíbené kavárny, čajovny, fitness centra i knihovny jsou mimo provoz a udržet si jasnou mysl a pevné tělo může být těžší než kdy jindy. Je to ale čas, kdy jsme donuceni zpomalit. A právě toto zpomalení je ideální dobou pro objevování nových tužeb. Mohlo se klidně stát, že jste narazili na zajímavou knihu o józe nebo jste zahlédli skvělé video na internetu a nedá vám to spát. Vaše mysl se k tomuto cvičení stále více upíná a najednou na něj narážíte úplně všude.

Inspirace v józe

Jóga je inspirací a nahlížet na ni můžeme hned několika způsoby...

Jak si udržet pravidelnou jógovou (či meditační) praxi

Rozhodli jste se, že budete praktikovat každý den, nebo alespoň několikrát týdně. Pár týdnů vám to vydrželo, ale pak ouha, místo na jógu jste šli s kamarády na večeři, místo ranní meditace jsme si posunuli budík a rozhodli se, že si dáte své sezení až zítra....

Proč je nyní ten nejlepší čas začít s jógou!?

Znáte to, dáte si dvacet různých předsevzetí, a když dojde na lámání chleba, ani jedno nedodržíte. Ale tady je dobré se trochu zamyslet. Cvičení je nutnost, když se na to podíváme trochu s nadhledem, chceme-li mít zdravé a bolestmi opomíjené tělo, klidnou mysl a posílit pocit, že sami sebe máme rádi, musíme zkrátka cvičit.