Meditace - je pro praktikanta jógy důležitá?

Většina lidí ví, že meditace je součástí jógy. Přitom ale velká část těch, kdo jógu praktikují, tuto její významnou součást vynecháváDůvodů může být několik - jako ostatně u všeho.

Sluneční meditace

Zavřeme oči a srovnáme páteř. Pozorujeme dech svého těla. Mysl je tichá a nehybná.

Zatočte s nespavostí aneb proč a jak meditovat před spaním

Pokud máte potíže s usínáním, může být na vině neklidná mysl, kterou nedokážete ukočírovat, a tak musíte pozorovat myšlenky, jež vám brání poklidně spočinout v říši snů. S tím může pomoci meditace, která představuje příjemný a efektivní způsob, jak se stát pánem svých myšlenek.

Kultivujte stav bez myšlenek pro obnovu přirozené harmonie

Vnitřní klid je cesta nejen k obnově přirozené harmonie našeho těla a duše. Je to mnohem víc. Je to cesta k nalezení svého pravého já, odkud zbývá už jen krůček k opravdovým a trvalým prožitkům štěstí, lásky a radosti nehledě na to, v jakém prostředí zrovna jsme. 

Jóga nidra (jógový spánek)

Budete-li cvičit pravidelně jóga nidru, můžete omezit běžný spánek. Člověk se tak nestane obětí nespavosti. Naopak si budete vědomi zvýšeného stavu vědomí a získaného času, který můžete použít k introspekci, koncentraci a meditaci. Normální spánek se pro vás stane ještě účinnějším než dříve. Jak na to?

Meditace vipassana aneb Když ve vnitřním tichu zazní vlastní dech

Existuje mnoho typů meditace, byť všechny vedou ke stejnému cíli. Meditační technika, která v roce 2017 silně oslovila mě, se nazývá vipassana. Tento výraz je v buddhismu obecně chápán jako vhled či intuitivní poznání tří charakteristik bytí: pomíjivosti, neuspokojivosti a neosobnosti (všech tělesných i duševních jevů). Právě skrze meditační techniku vipassana Siddhártha Gautama Buddha dosáhl (přibližně před 2500 lety) pod stromem Bódhi (Ficus religiosa) v indické Bódhgaji probuzení (bódhi).

Relaxace a meditace v bezpečí domova

Zklidněte svou mysl při relaxaci či meditaci a nalaďte se na vlnu pohody a klidu, na které proplujete podzimem i přicházející zimou. Získáte vyrovnanější mysl, sníží se pocity úzkosti či strachu a je vědecky dokázáno, že meditace snižuje riziko srdečních chorob. Nemusíte nikam chodit, zvládnete to i v pohodlí svého domova.

Meditace

Většina z nás bere jako samozřejmost trénovat své fyzické tělo, zdravě jíst, hýbat se. Ovšem trochu zapomínáme, že stejnou pozornost, ne-li větší, zasluhuje a potřebuje i naše mysl. Pojďme se společně podívat na to, jak nám meditace může posloužit v našich životech.

Oslavme Den Země!

My a Země nejsme odděleni, jsme jedním. Uvědomme si tu nádhernou péči a množství darů, kterých se nám denně od Matky Země dostává, a vzpomeňme si, kdy jsme pro Zemi udělali něco sami. Je načase začít i dávat, a ne jenom brát.

Jógou proti vánočnímu přejídání – jak účinně zklidnit mysl

Všichni to známe. Přijdou Vánoce a kromě výzdoby je všude spousta dobrého jídla a pití, které máme neustále na očích. Omezit své chutě pak bývá problém, s kterým se potýkáme všichni. Chceme zhubnout, omezíme stravu, cvičíme, ale zapeklité chutě jsou tady pořád. Jak na ně vyzrát, aby nám nebyly přítěží? Odpověď je jednoduchá. Jógou a meditací.