Mindfulness – 4. díl

Pokud praktikujete ásany bez pránájámy, pak se jedná o gymnastiku či akrobacii. Obojí je nádherné, ale jógová praxe nám přináší více než jen tělesnou disciplínu....

Mindfulness – 3. díl

Jógové pozice a pravidelný pohyb jsou jedním z pilířů a velmi důležitou součástí mindfulness. Denní jógová praxe má velmi pozitivní vliv na naše zdraví i náladu. Na následujících řádcích vám zkusím nastínit, který styl je pro vás ten pravý, jak dostat pravidelnou praxi do běžného dne, co by měla zahrnovat a jak si ji udržet, i když nemůžete jít do jógového studia.

Mindfulness a jóga - 2.díl

V prvním díle jsme se dozvěděli více o šesti základních pilířích mindfulness, které nám pomáhají najít vnitřní klid a stabilitu. V tomto díle se budeme inspirovat jogínskými tradicemi, které nám nabízejí přesný návod, pravidla pro každodenní bytí v přítomném okamžiku, tedy znovu mindfulness.

 

Mindfulness - 1. díl

Více z nás hledá klidné místo a touží po chvilce, kdy nebude zvonit telefon, nebudou cinkat příchozí emaily nebo sms. Doba, ve které žijeme, je rychlá, čeká se od nás nejlepší výkon v co nejkratším čase. Proto stále více lidí hledá cestu, jak odstranit následky stresu, vnímat čas v přítomném okamžiku a uvolnit se.

 

Opičí (ne)klid

V Indii i jiných koutech Asie jsem se opakovaně vydala na tzv. silent retreat – tichý retreat. S nikým nemluvíte, hodiny denně se pokoušíte porovnat tělo do vzpřímené polohy a pročistit mysl, aby přišlo aspoň na chvilku. Ticho.

Sanskrtské zkazky (a strasti) ve světě jógovém

V podzimním čísle JD 2022 jsem si vám stěžovala na útrapy s názvy a s nimi spojenými srdečními zástavami, jež číhají na sanskrtistu na lekcích jógy vedených instruktory, kteří si myslí, že vědí… ale opak je pravdou. Poukázali jsme si na neexistenci hadra uttánásany, i když vlastně podlaha se myje v předklonu, takže by se nějaké spojitosti daly najít. Avšak slovo hadra se přece jen v ásanovém názvosloví vyskytuje, ale není to tak úplně hadra…

Pravidelná meditace snižuje stres a úzkost

Rychlé tempo života zahrnuje naše dny trochou stresu a tlaku. I když někteří předpokládají, že tento druh stresu je nevyhnutelnou součástí života, pravidelná meditace vám ukáže, že tomu tak být nemusí. Přidejte ji do své každodenní rutiny a sami se přesvědčte o tom, jak dokáže kouzlit s hladinou stresu.

Jak meditace ovlivňuje mozek a zvyšuje spokojenost?

Ačkoliv existuje mnoho druhů meditace, vždy se jedná především o osobní praxi, takže se dá říci, že každý medituje svým vlastním jedinečným způsobem. Protože stejně, jako je jedinečný každý z nás, je jedinečná i naše vlastní praxe. Navzdory tomu způsob, jímž meditace ovlivňuje práci našeho mozku, je všem společný.

Meditace na splněná přání

Všichni chceme, aby se naše přání, touhy a sny zhmotnily. Sníme během dne i během noci a celkově snění tvoří velkou část našeho života. Všichni po něčem neustále toužíme a je to velkým pohonem našeho života. Kdybychom nechtěli stále něčeho dosahovat a přitahovat si do života nové pozitivní okolnosti, lidský život by byl velmi prázdný a ztrácel by smysl.

Óm śāntih, śāntih, śāntiḥ

Slovo śāntih pochází z nejstaršího jazyka, ze sanskrtu, a znamená mír. Při zpěvu slova přejeme onen mír nejen sobě, ale také celému vesmíru.