Tři blokády proudění kundaliní: granthi neboli jógové uzly

Prána je jemná životní síla, energie, jež do nás vchází skrze mysl i tělo. Proudí tělem a tento přirozený rytmus podporuje kombinace správného pohybu, dýchání, jídla a jednání. Pokud je vše v rovnováze, pociťujeme klid, souznění a uvědomění. Jógová praxe umožňuje vnímat tok prány, pracovat s emocemi i tendencemi mysli a postupně uvnitř navozovat harmonii a rovnováhu.

O dechu: energie, postura i něco víc

Dech ovlivňuje posturu, dech ovlivňuje mysl, a mysl ovlivňuje posturu i dech. Nelze rozdělovat, tak jako v 17. století Descartes, člověka na části, ale je třeba vnímat celistvost a hlubokou moudrost, která je v celku uložena.

Jak dýchat v ásanách?

Často se řeší jak dýchat při cvičení ásan. Někdo doporučuje dýchat do plného nádechu a výdechu, někdo jenom hrudníkem a pouze udždžají dechem, jiný radí třeba jen nádech nosem a výdech ústy. Jaká je správná odpověď?

Neuromechanika muder a prána mudry

Mudry jsou gesta, která slouží k vnitřní komunikaci. Vyvažují a propojují jednotlivé části těl, a především v jemněhmotné anatomii, která vzešla z tantry, obaly člověka (kóši)...

Powerjóga pro pocit síly a lehkosti

Odlehčení těla přináší úžasnou energii celému člověku, stejně jako výborné uvolnění kloubů, lepší pocit z pohybu i sebe sama. Pročištěním těla se hlavní benefit projeví v mysli. Mysl pookřeje a z očí září lehkost a radost.

Symbol lotosu a jeho význam v józe

Květina lotosu je s jógou nedílně spjata. Nese v sobě silnou symboliku. Jóga totiž ke květině lotosu přirovnává celé lidské tělo. Zvenku i zevnitř.

Jama: 5 zásad, které učí najít cestu k nejlepší verzi nás samých

Jama, společně s Nijamou, představují první dva stupně Pataňďžaliho osmistupňové cesty jógy, která by měla vést ke zklidnění pohybů a změn mysli a k dosažení stavu bezžádosti.

Jak cvičit doma?

Při plánování vaší osobní praxe mějte na paměti svůj životní styl, možnosti a čas. Vnímejte fáze dne, ve kterých jste schopni vyčlenit si prostor pro pravidelnosti, a vytvořte si svůj nový rituál. 

Rituály vítání slunce, mály a sto osmička

Vyznejte se v 108 (sto osmičkových) rituálech. Cvičte pozdrav slunci, meditujte s málou a nebo zkoumejte, kde všude se posvátné číslo hinduismus nachází.

Jama a nijama – desatero na cestě jógy

Etická pravidla jsou součástí všech společenských systémů. Umožnují společenstvím přežít a rozvíjet se. Patří do všech náboženství, jsou součástí všech politických zřízení.