Obrácené pozice a menstruace

Z hinduistické tradice a podle ájurvédy, cokoliv má být odvedeno z těla, není důvodu tomu bránit. A co tedy krev při menstruaci? 

Jak si vybrat správnou podložku na jógu?

Ke cvičení jógy stačí, na rozdíl od jiných sportů, kdy potřebujete speciální technické oblečení odsávající pot či boty testované vědci řadu let, mít pouze podložku. To není mnoho.

Jóga pro teenagery: Trend, nebo výzva?

Rozhodně není pravidlem, že když se rodiče věnují józe, tak se jí automaticky budou věnovat i jejich potomci. Je ale pravdou, že se tato věková kategorie dětí začíná zapojovat a nachází v józe oblibu.

Padmásana – poloha lotosového sedu

Mnoho velkých jogínů je zobrazováno právě v poloze lotosového sedu. Jedná se o základní meditační polohu, která je v Indii praktikována již od nepaměti. Jógová filozofie přirovnává lidské tělo ke květině lotosu, jemuž se může připodobnit právě v této vznešené poloze ukazující velikost, jež se v nás skrývá a již nás učí jóga objevovat.

Srdeční čakra – cesta k sobě!

Srdeční čakra je jedním z energetických míst v našem těle. Pokud se správně aktivuje a otevře, emoce nás nebudou zahlcovat svými výkyvy. Čakra není nic hmotného, přesto její disbalance může velmi ovlivnit nejen naše chování, ale také to, jak se sami cítíme.

JAMA: Astéja (nekradení)

Přestože jóga vznikala ve zcela odlišných kulturních a přírodních podmínkách, nevylučuje se se zdravým a nenásilným jádrem všech, a tedy i evropských, duchovních učení. Jama a nijama (zákazy a příkazy podle Patandžaliho, resp. jemněji doporučení a návody) se podobají biblickému desateru a mohou zklidnit náš život řádem a obohatit jej smyslem.

Proč je důležité mít vize pro to, aby se nám vyplnily naše sny?

První měsíce nového roku nabízejí spoustu prostoru pro bilancování, zhodnocování toho, jak si v našich životech vedeme, ale i k novým začátkům. Nemusíte se hned tísnit v přeplněných fitness centrech jen proto, že začal nový kalendářní rok. Důležité je vědět, proč jste se vydali právě touto cestou a kam až chcete dojít. Zdá se to být jako docela jasná věc, mnoho z nás ale vlastně ten pravý záměr za svými činy nevidí. Mít jasnou vizi je pro naplnění cíle mnohem důležitější, než bychom si na první dobrou mohli myslet.

Protiklady se přitahují

Život kolem nás je plný protikladů, např. světlo a tma, jing a jang, veselí a smutek, život a smrt, zdraví a nemoc… pokračovat můžeme do nekonečna (začátek a konec?). Jedno bez druhého si neumíme představit.

Jin jóga - kultivace přítomného okamžiku

Jin jóga nabízí kultivaci pozornosti přítomného okamžiku, který trávíme ve společnosti sami sebe. V tomto časoprostoru vzniká příležitost sledovat, jak reagujeme na svízelné situace, které jsme na sebe v dané pozici ušili.

JAMA: Ahinsa (neubližování)

Přestože jóga vznikala ve zcela odlišných kulturních a přírodních podmínkách, nevylučuje se se zdravým a nenásilným jádrem všech, a tedy i evropských, duchovních učení.