Supta virásana - pozice ležící hrdiny

Jedna z meditačních poloh, která prohlubuje koncentraci na dech. Pojmenování vychází ze sanskrtského výrazu víra, což znamená statečný muž, hrdina, náčelník.

Jak jóga pomůže zklidnit roztěkanou mysl

Všude si s sebou nosíte zápisník, protože byste bez něho nevěděli, co vás ten daný den čeká. Nedokážete si vybavit, co jste měli včera k obědu, natož pak s kým se máte zítra sejít. Děsí vás to? Bojíte se, že se o vás pokouší obávaný Alzheimer? Hoďte strach za hlavu a zbytečně nepředbíhejte: na vině často bývá „jen“ roztěkanost.

Mindfulness - 1. díl

Více z nás hledá klidné místo a touží po chvilce, kdy nebude zvonit telefon, nebudou cinkat příchozí emaily nebo sms. Doba, ve které žijeme, je rychlá, čeká se od nás nejlepší výkon v co nejkratším čase. Proto stále více lidí hledá cestu, jak odstranit následky stresu, vnímat čas v přítomném okamžiku a uvolnit se.

 

Rytmus slunečního dechu

Seznamte se s pránickými rytmy a jejich působením na naše tělo. Může trvat dlouho, než je zvládnete, když se zadaří, můžete být příjemně překvapeni...

Kreativita v józe

Praktikujeme stejnou sestavu pozic v ten samý čas každý den. Někdo znalecky přikyvuje: „Jo, jo, to je tapas (disciplína), to je dobré, to já znám.“ Jenomže časem začneme zjišťovat, že při ranní praxi mysl utíká k vaření večeře a povinnostem života. Přestáváme vnímat tady a teď a vlastně se tak trochu začínáme nudit. A právě nyní přichází čas na kreativitu.

Vírabhadrásana III - stvořený bohem Šivou

Vírabhadra byl hrdina, válečník stvořený bohem Šivou z jeho vlasů, které si vytrhnul, když jeho žena opustila své pozemské tělo. To udělala na protest proti svému otci, který ji veřejně ponižoval za sňatek s Šivou. Šivův bojovník Vírabhadra tak pomstil její smrt ve jménu lásky a srdce.

Starověká alchymie indické klasické hudby

Umění indické klasické hudby je založeno na velmi specifickém užití předepsaných hudebních harmonií během různých denních časů (rána, poledne, odpoledne, večera), různého přírodního prostředí a přírodních jevů (pouště, hory, období dešťů či sucha) a samozřejmě během různých stavů mysli...

Umění uvolnit se – v ásanách, v životě

Nedávno jsem se po krátké příjemné konverzaci s kadeřnicí, k níž chodím již od malička, zamyslela nad dnešní dobou. Kadeřnice mi povídala, že chodí občas na obědy do školní jídelny, kde mají jakýsi improvizovaný salátový bar. Děti si ale zeleninu neberou. Proč? ...

Jin jóga – jak zrelaxovat tělo vsedě

Jin jóga je jóga s pomalým tempem a pozicemi vsedě s delší výdrží. Tento styl je skvělý pro začátečníky, jelikož lekce nejsou náročné, a přitom se v nich učíte plně procítit každý sval, právě díky delší výdrži. Jin jóga může být také meditativní praxí, která vám pomůže najít vnitřní klid a spokojenost se sebou samými.

Jak pečovat o podložku na jógu?

Jógová podložka je naším věrným parťákem, na kterém pravidelně pomocí jógové praxe čistíme své tělo i mysl. A aby nám mohla pro tyto účely sloužit co nejdéle, měli bychom se o ni pečlivě starat a věnovat se i její očistě. Věřte, že se vám to vyplatí, protože začátek příští praxe na voňavé podložce bude i příjemnější pro vaše smysly.