Umění uvolnit se – v ásanách, v životě

Nedávno jsem se po krátké příjemné konverzaci s kadeřnicí, k níž chodím již od malička, zamyslela nad dnešní dobou. Kadeřnice mi povídala, že chodí občas na obědy do školní jídelny, kde mají jakýsi improvizovaný salátový bar. Děti si ale zeleninu neberou. Proč? ...

Jin jóga – jak zrelaxovat tělo vsedě

Jin jóga je jóga s pomalým tempem a pozicemi vsedě s delší výdrží. Tento styl je skvělý pro začátečníky, jelikož lekce nejsou náročné, a přitom se v nich učíte plně procítit každý sval, právě díky delší výdrži. Jin jóga může být také meditativní praxí, která vám pomůže najít vnitřní klid a spokojenost se sebou samými.

Jak pečovat o podložku na jógu?

Jógová podložka je naším věrným parťákem, na kterém pravidelně pomocí jógové praxe čistíme své tělo i mysl. A aby nám mohla pro tyto účely sloužit co nejdéle, měli bychom se o ni pečlivě starat a věnovat se i její očistě. Věřte, že se vám to vyplatí, protože začátek příští praxe na voňavé podložce bude i příjemnější pro vaše smysly.

Základní verše z Bhadgadavíty

Pro vaši duchovní inspiraci přinášíme několik základních veršů z Bhadgadavíty, které potěší vaši mysl a spojí se s duší.

Halásana (pozice pluhu)

Pluh rozorá a provětrá, pročistí a dá impuls. A nic, co bylo zaseto, není ztraceno. Je nutné se vracet, a odžít. Pluh je určený ke zrodu, obnově nebo očistě – pochopení.

Jak na jógové podložce pracovat s myšlenkami?

Neukázněná mysl je jako opička, která žadoní o banán. Jenže když jí ho dáme, bleskurychle jej oloupe, ještě rychleji sní a chce další. Tím si vytrvale uzurpuje naši pozornost, my se cítíme neklidní, roztěkaní, rozladění, neustále v pohybu. A to nejen na jógové podložce…

Mudry: Pouhá gesta, nebo „něco víc“?

Účel těchto gest rukou se může lišit podle tradice – od soustředění jemné energie a přenosu učení prostřednictvím symbolů přes nástroj pro léčení nemocí až dokonce po přisuzování praktických dovedností a psychických schopností! V zásadě jsou však mudry formou neverbální komunikace – „vnějším vyjádřením vnitřního odhodlání“.

Může jóga pomoci zlepšit držení těla?

Jóga je známá pro celou řadu výhod. Pokud ale trávíme hodiny v sedě za monitorem počítače, namáháme krk při zírání do telefonu, hrbíme se při tahání těžkých nákupů nebo za volantem našich vozidel, skutečně nám dokáže pomoci napravit pochroumané držení těla?

Jóga a chodidla: Proč se jóga praktikuje na boso?

Chodidla hrají nejen v józe, ale v celém našem životě nezastupitelnou roli. Jejich špatný stav se odráží na celkovém držení těla, může se projevit kdekoliv na těle různými nesrovnalostmi, bolestmi a asymetriemi, může dokonce zapříčinit bolesti hlavy nebo i beder. Proč jsou vlastně chodidla tak důležitá?

Sanskrt - jazyk bohů

Sanskrt je starobylý indický jazyk. Pokud někoho zajímá jóga, dříve či později se s ním setká… ať chce nebo ne. Názvy některých ásan mohou „běžným smrtelníkům“ připadat jako zaklínadla, vezměme si například takového psa hlavou nahoru. Úrdhvamukha švanásana zní jako vyšší level abrakadabra čáry máry fuk, že?