Význam dušičkového vzpomínání

Smrt dříve byla přirozenou součástí života, se kterou se počítalo. Dnes ji vnímáme jako něco děsivého a cizího, podobně jako stárnutí a stáří. Dušičkový čas je dobrou dobou pro vzpomínání a zamýšlení se nad životem na zemi i mimo ni…

Co vlastně je jógová terapie?

Během lekcí jógy se dozvídáme, že pozice pomáhají na to či ono. Ano, jóga má terapeutické účinky, ale ne každá jóga je jógovou terapií. Co tedy je jógová terapie? Je to speciální aplikace nástrojů z jógy – pozic, dechových technik, pránájámy, meditace – ale také z ájurvédy a psychologie.

Zdravé tipy na podzim nejen podle ájurvédy

Podzim patří k nejkrásnějším ročním obdobím, je barevný a proměnlivý. Venku vidíme širokou paletu barev, jeden den je sluníčko a druhý prší, třetí je ráno mlha a nám se chce zalézt zpátky do teplé postele. Jak si s touto proměnou poradit a zůstat pozitivně naladěný? Mám pro vás pár tipů, jak bojovat s podzimním nečasem.

Jóga jako lék

Jógový mistr a učitel Yogacharya B. K. S. Iyengar trpěl již v dětství tuberkulózou, malárií a tyfickou horečkou. Jak jóga napomáhá k lepšímu zdraví?

Jak zkrotit nepořádek s lehkostí

Nebaví vás uklízet? Vždy hledáte jinou činnost, která vás odvede od úklidu? Nabízím pět tipů, jak s úklidem nebojovat, ale hravě si poradit.

Jak (ne)být ekomatkou

Nakupují do vlastních sáčků a sklenic, perou látkové plínky, odmítají konvenční kosmetiku… ale co když to na zachraňování planety nestačí a akorát na sebe šijí bič?

Basti – jógový klystýr

Další z indických očistných technik (šatkarmas) je basti neboli očista střev vtahováním vzduchu nebo vody skrz anální otvor. Tato technika se v dnešní době téměř neučí a v novodobých jógových knihách obvykle nezmiňuje. Je často nahrazována šankhaprakšálanou (úplná očista těla slanou vodou), a to i přesto, že ve starších textech bývá označována za velmi přínosnou a jednoduchou.

Všechno, co jste chtěli vědět o koupelně, ale báli jste se zeptat

Voda znamená bohatství a odtok vody z domova symbolizuje odcházení rodinného majetku. Měnící se klimatické podmínky ukazují, jakým vzácným zbožím voda je – takže by se s ní nemělo plýtvat. Stále více lidí používá vodu z vany, dřezu a sprchového koutu na zalévání zahrádky. Kapající kohoutek je symbolem utíkajícího bohatství. Představte si, že jedna kapka spadne z kohoutku za sekundu, což znamená, že zbytečně odteče tisíc litrů vody za rok.

Výhody bezkofeinových nápojů z hlediska ájurvédy

Nastupující podzim je ideálním obdobím na uskutečnění změn nejen ve stravování. Možná si říkáte, že je ten pravý čas na odbourání kofeinu nebo aspoň snížení jeho množství. V ájurvédě je kofein považovaný za stimulující látku, a tudíž se nedoporučuje jeho konzumace. Proto se podíváme, jak nastavit změny a co způsobuje přechod z kofeinových nápojů na bylinkové čaje.

Oblečte svůj domov do podzimního kabátu

Říká se, že září je máj podzimu. Léto vašemu domovu slušelo, ale podzim jej může ještě více rozsvítit do barev. Proto jsem pro vás připravila několik tipů, jak si tyto dny užít a podzim pozvat k sobě domů na návštěvu.