Ženství jako lotos: Pečujme o něj a zalévejme jej

Osmého března je den, kdy se oslavuje ženství. Ženy od svých mužů většinou dostávají květiny. Jedna květina je i symbolem, který má velký význam v józe. Je jako dech, jako tělo, jako svět a život, jako člověk, jako ženství. Lotos je jemný, houževnatý a silný zároveň. Jak v sobě své ženství hýčkat a pěstovat?

Žijte jógu: Sny se stávají skutečností

Dnes vám trochu přiblížím svůj příběh. Už od dětství jsem byl vedený ke sportu. Ne kolektivnímu, ale takovému, kde rozhoduje start a cíl. Já miloval vybíhání ze startovních bloků po výstřelu rozhodčího. Běžel jsem a překážkám se nevyhýbal. Jednu za druhou jsem překonával a nebál se jich. Před cílem mé 110 m dlouhé rovinky jsem věděl, že na to mám, a tak jsem se o prsa naklonil více vpřed než můj soupeř, a protrhnul jsem cílovou pásku jako ten, kdo bere vše!

Dhautí

Pátou, a tedy předposlední z jógových očistných technik, kterým se v našem miniseriálu věnujeme, je dhautí. Dhautí v překladu znamená „očista“ a čistit tentokrát budeme především trávicí systém. Dhautí však také zahrnuje čištění krku, očí, jazyka a konečníku.

Chraňme svůj mozek

Pro náš zdravý mozek je zásadní vytváření nových mozkových spojení a významnou roli v tomto procesu hraje i naše fyzické a psychické zdraví. Vědecké studie potvrdily, že když je člověk fit, kvalitně se stravuje, dostatečně spí, zredukuje stres a má neustále množství mentálních podnětů, riziko zhoršení kognitivních schopností se snižuje.

Jak a proč si nastěhovat domů rostliny?

Rostliny jsou živoucí objekty, které vnáší do domovů život a růst. V místnostech se zelení lépe proudí energie. Ujistěte se, aby byly zdravé a správně zalévané. Živé rostliny disponují větší vitální silou než rostliny suché, které svůj život již ukončily.

Hygge – umění být šťastný

Slyšeli jste už někdy od své kamarádky, že zrovna včera zažila to pravé „hygge“, a vy jste vlastně nevěděli, o čem je řeč? Slovo hygge je spojováno především s Dány, protože právě Dánové se již dlouhodobě řadí mezi nejšťastnější národy světa. Zdá se, že se od nich tedy máme hodně co učit. Popsat, co toto slovo vlastně znamená, dá občas zabrat i těm, kteří ho žijí. Je to horké kakao se zapálenou svíčkou? Prostředí jemně osvětlené staré kavárny či snad piknik v parku s přáteli? Vlastně toto všechno. Je to atmosféra, která nás obklopuje, a vědomé prožívání štěstí.

Powerjóga 5krát ANO

Powerjóga představuje fyzickou zátěž, důležitou pro posun a získání fyzické i psychické odolnosti. Na základě spojení vůle, těla a dechu v „symfonii“ se jedná o dokonalou souhru a dynamickou pohybovou meditaci – tanec. Není to boj ani závod o rychlost. Je to vědomé plynutí v dechu s cílem užít si pohyb, dát si do těla a podpořit odolnost.

Všechno, co jste chtěli vědět o kuchyni, ale báli jste se zeptat

Kuchyně je srdcem každé domácnosti, a pokud vypadá jako teplá ženská náruč, je to dar pro celou rodinu. V místnosti by měla být cítit vyživující, podporující a milující atmosféra. Vše podstatné se ve většině rodin odehrává tady. A víc než kterékoli jiné místo vypovídá kuchyně o životním stylu lidí, kteří v ní bydlí. Sporák je symbolem rodinného tepla a o teplo tu jde v první řadě. Kachlová kamna se v kuchyních našich předků nedala přehlédnout, dnes se oheň většinou „schovává“ ve sporáku a indukčních deskách.

Trpělivost – kšanti a jógová cesta

Já jsem nebývala od přírody trpělivá, spíše naopak. Když jsem se věnovala judu, do většiny zápasů jsem se vrhala doslova po hlavě a chtěla rozhodnout o vítězi ideálně během deseti vteřin. Můj trenér vždy říkal: „Pozoruj, vyčkej na chybu soupeře a pak vyhraješ s minimálním úsilím. Šetři své síly na těžší zápasy.“ Vůbec jsem to nechápala.

Pověz mi, jaký jsi strom?

Zjistěte, jaký strom vám náleží podle keltského horoskopu! Zaměřte se i na stromy kolem dne vašeho narození.