Zásady racionálního stravování – II. díl: Pozornost a čas

Nejdříve televize, pak počítače a mobilní telefony, aktuálně tablety a chytré hračky. Kromě toho, že jsou to věci spadající do kategorie „elektronika“, mají společnou ještě jednu věc. Odvádějí naši pozornost od věcí a činností, které by si ji zasloužily. Jednou z těch činností je i naše stravování.

Víte, jaký jste typ z pohledu pěti elementů?

Čínská medicína využívá metodu typologie podle pěti elementů, tedy dřeva, ohně, země, kovu a vody. Pro každý element máme rady, jak zharmonizovat svůj vnitřní potenciál!

Kokosové lívanečky s banánem

Pokud vám dělá dobře strava s nižším množstvím sacharidů, ale přesto máte sem tam chuť na sladkou klasiku, pak pro vás recept na tyto lívanečky bude to pravé ořechové. Neobsahují obilnou mouku, jsou bohaté na bílkoviny a pochutná si na nich opravdu celá rodina.

Zásady racionálního stravování – I. díl: Pravidelnost

Tématem pravidelnosti ve stravování otevíráme několikadílný seriál, ve kterém se budeme postupně věnovat aspektům zdravé stravy. Každý jsme jiný a každému vyhovuje trochu něco jiného – to je bez diskuse. Lidské organismy ale fungují na několika základních principech, které jsou společné všem. Na těch budeme stavět.

Jóga začíná v hlavě

Co mají jóga, zdravý životní styl, emoční vyrovnanost a posun společného? Například to, že všechny tyto věci přispívají k našemu zdraví. Navíc jsou to všechno volby, pro které se musíme sami rozhodnout....

Chřestový krém s kokosovou smetanou

Říká se, že chřest je u nás nejoblíbenější a nejcennější jarní zelenina v sezóně od dubna do června. Vychutnejte si tuto pochoutku v podobě výtečného rizota a nebo polévky s nádechem kokosu – zde je recept.

Strava v období dospívání

Dokud jsou potomci plně závislí na tom, co je jim ze stravy předloženo, máte vy a vaše okolí jejich zdraví plně ve svých rukou. Jakmile se však stávají soběstačnými, vybíravými, dostávají vlastní kapesné, stravují se stále více mimo domov a začínají o svém jídle rozhodovat sami, vstupujeme na cestu korigování alespoň toho, co můžeme...

Koření v ájurvédě – Koriandr

Koriandr patří k jednomu z nejpoužívanějších koření a to nejen v ájurvédské či indické kuchyni, ale i v té asijské. Ne nadarmo, i kvůli podobnosti, se mu přezdívá indická petržel. Stejně jako u oliv jsem se setkal u koriandru buď se zamítavou reakcí, nebo se zamilovaností do této byliny. Já sám patřím do druhé skupiny a výraznou chuť koriandrových listů si skutečně užívám...

Smoothie na podporu metabolismu

Jaro vybízí ke konzumaci většího množství zeleniny a ovoce. Zpestřete si proto jídelníček například o toto smoothie, které je sestaveno hlavně z ingrediencí podporujících trávení a celkový metabolismus. V této kombinaci se hodí jak na lačno k pročištění, tak na odpolední „nakopnutí“ proti únavě. Chuťově vás určitě nezklame!

Tři základní kroky, jak se vypořádat s těžkou životní situací

Výchozí reakcí většiny z nás není zastavení se a prožití si pocitů bolesti a strachu, ale snaha se se situací vypořádat, ignorovat ji nebo se jí přizpůsobit. V horším případě dokonce předstírat, že je vše v pořádku....