Jóga začíná v hlavě

Co mají jóga, zdravý životní styl, emoční vyrovnanost a posun společného? Například to, že všechny tyto věci přispívají k našemu zdraví. Navíc jsou to všechno volby, pro které se musíme sami rozhodnout....

Chřestový krém s kokosovou smetanou

Říká se, že chřest je u nás nejoblíbenější a nejcennější jarní zelenina v sezóně od dubna do června. Vychutnejte si tuto pochoutku v podobě výtečného rizota a nebo polévky s nádechem kokosu – zde je recept.

Strava v období dospívání

Dokud jsou potomci plně závislí na tom, co je jim ze stravy předloženo, máte vy a vaše okolí jejich zdraví plně ve svých rukou. Jakmile se však stávají soběstačnými, vybíravými, dostávají vlastní kapesné, stravují se stále více mimo domov a začínají o svém jídle rozhodovat sami, vstupujeme na cestu korigování alespoň toho, co můžeme...

Koření v ájurvédě – Koriandr

Koriandr patří k jednomu z nejpoužívanějších koření a to nejen v ájurvédské či indické kuchyni, ale i v té asijské. Ne nadarmo, i kvůli podobnosti, se mu přezdívá indická petržel. Stejně jako u oliv jsem se setkal u koriandru buď se zamítavou reakcí, nebo se zamilovaností do této byliny. Já sám patřím do druhé skupiny a výraznou chuť koriandrových listů si skutečně užívám...

Smoothie na podporu metabolismu

Jaro vybízí ke konzumaci většího množství zeleniny a ovoce. Zpestřete si proto jídelníček například o toto smoothie, které je sestaveno hlavně z ingrediencí podporujících trávení a celkový metabolismus. V této kombinaci se hodí jak na lačno k pročištění, tak na odpolední „nakopnutí“ proti únavě. Chuťově vás určitě nezklame!

Tři základní kroky, jak se vypořádat s těžkou životní situací

Výchozí reakcí většiny z nás není zastavení se a prožití si pocitů bolesti a strachu, ale snaha se se situací vypořádat, ignorovat ji nebo se jí přizpůsobit. V horším případě dokonce předstírat, že je vše v pořádku....

Nejlepší vajíčková pomazánka

Každý rok to samé dilema – co s obarvenými velikonočními vajíčky, kterým už zvoní hrana? Nebudu vám nabízet žádné kulinářsky složité recepty, ale jen základní, jednoduchý recept na tu nejlepší vajíčkovou pomazánku.

Půst a jeho potenciál

Držení půstu, vědomého a dobrovolného vynechání či omezení stravy po různě dlouhou dobu, se stalo v posledních letech velmi moderní záležitostí, ačkoliv se lidé po celém světě postí z mnoha důvodů již přes několik tisíc let. Půst se ale stal tak trochu komerční záležitostí a začal být považován za něco zázračného. Je ale opravdu tak zdravotně prospěšný a vhodný pro každého?

Praktikuješ si? Aneb jak nesklouznout k mechanickému žití

„Kačko, praktikuješ si?“ zeptala se mě na konci telefonického rozhovoru Míša Svatošová, moje učitelka. „Ano,“ odpověděla jsem nejistě. Vnímala jsem totiž, že to poslední dobou není úplně ono, a Míšina otázka spustila kolotoč emocí.

Velikonoční tofu nádivka

Tuto vegetariánskou nádivku mám osvědčenou již několik let a vůbec nemám potřebu se navracet k té tradiční, masité. Připravte ji den dopředu a nechte ji ideálně odležet do druhého dne – nejlepší je stejně studená :).