neděle 3. 12. 2023
Vlašské ořechy jsou semena ořešáku královského. Obsahují mnoho důležitých živin. Působí blahodárně na činnost mozku, nervovou soustavu a srdce. Co se skrývá pod skořápkou vlašských ořechů?
Podzimní změny mohou působit znepokojivě. Přesto i během tohoto období můžeme být fit a plní radosti, můžeme nalézt tu správnou perspektivu všeho kolem nás. Cvičení jógy je neuvěřitelně efektivní způsob, jak to zažít. Jak napříč všemu zůstat kreativní, v dobré kondici a bez zbytečného stresu.
Pokud se kohokoliv, kdo někdy slyšel o józe, zeptáte, jak se pozná dobrý jogín, většina lidí vám odpoví, že podle toho, co dokáže se svým tělem. Podle toho, kolik obtížných pozic je schopný předvést. Bohužel, jóga je v západním pojetí spojována s flexibilitou a artistickým uměním hadích žen a mužů.
Domácí tvaroháček může být skvělou svačinkou pro děti, ale i super dezertem pro dospělé. Domácí verze neobsahuje žádné přídatné látky a s přidanými fíky dostanete úplně novou kombinaci chutí.
Podzim. Čas, kdy se zkracují dny, noci se stávají delšími a ve vzduchu je cítit příchod chladnějšího počasí. Stromy nás zanedlouho oslní listy zbarvenými do všech odstínů, až nakonec těsně před zimou upadnou do krátkého zapomnění. Přecházíme z pohodové letní – teplé – atmosféry do lehce introspektivnější energie změn.
Vrcholí období sklizní. Probíhá loučení s teplejší polovinou roku. Vzpomíná se na drahé zesnulé. A protože ubývá světla, zapalují se svíčky a ohně. Tím vším byl říjen pro naše předky. Které tradice se dochovaly do dnešních dnů?
Možná jste se před nedávnem vrátili z dovolené a počasí, které se stále více podobá podzimu, na vás tvrdě dolehlo, podobně jako kupící se pracovní povinnosti. Nebo je to jinak a vy jen těžko snášíte úbytek slunce a tepla, prodlužování nocí a zkracování dnů. Pokud jej ovšem vezmete za správný konec, může být i podzimní období plné slunce.
Imunita. Tisíckrát probírané téma a poslední měsíce nám velmi důrazně připomínají, že pracovat na ní se opravdu vyplatí. A je třeba vypěstovat si odolnost nejen fyzickou, ale i psychickou. Jistě znáte slova: „Nejhorší smrt je z leknutí,“ a já souhlasím…
Tradiční šišky s mákem jsou jídlem z dětství každého z nás. V kombinaci s povidly a pořádným množstvím rozpuštěného másla jsou prostě neodolatelné.
Většinou klademe hlavní důraz na to, co jíme – co do našeho těla přijímáme. Rozmýšlíme, co jídlo, které konzumujeme, obsahuje nebo neobsahuje za prospěšné či škodlivé látky. Zapomínáme ale, že je to hlavně naše tělo, které rozhoduje o tom, co, kolik a jak efektivně přijme a následně zpracuje.