Vánoční svátky v klidu a pohodě podle tradiční čínské medicíny

Dvanáct měsíců se postupně vystřídalo a o slovo se opět hlásí zima. Cyklus čtyř ročních období a patera čínských se pomalu uzavírá. Život, který zjara jako ze semínka zapustil kořeny, prošel bujarým letním zráním i hojnou podzimní sklizní a nyní je čas dát prostor odpočinku...

Mimořádný zimní slunovrat: jev 800 let nevídaný

Zimní slunovrat letos připadá na pondělí 21. prosince na 11 hodin dopoledne. Pro naše předky byl tento čas přímo magický, protože jim vracel teplo a světlo, které pro ně představovaly nejen prostředek obživy, ale také základní faktor přežití. Čas zimního slunovratu je charakterizován dobou, kdy nastává nejdelší noc a nejkratší den. Počínaje 21. 12. se noci začnou zkracovat a dny prodlužovat.

Kakao nebo karob: v čem se liší?

Kakao je neodmyslitelnou součástí (nejen) vánočního pečení. V posledních letech se ale poněkud rozmáhá také karob (neboli svatojánský chléb), který tradiční kakaový prášek v mnoha receptech zatlačuje do pozadí. Jaký je mezi nimi ale vlastně rozdíl?

Jak si zjednodušit život s pomocí jógy? Respektujme plynutí

Síla jógy tkví především v tom, že nám ukazuje, jak silná je naše vlastní mysl. Když se nám ji podaří zkrotit, může se stát tou nejlepší přítelkyní. V opačném případě máme zaděláno na velké problémy. Člověk, jemuž jeho vlastní mysl přeroste přes hlavu, se většinou stává velmi nešťastným.

Zapečená čokoládová kaše

Vyzkoušejte snídaňový recept na zapečenou čokoládovou kaši podle kuchařů z Jíme zdravě. Recept na zapečenou kaši a mnoho dalších receptů najdete v kuchařské novince Jak jíme zdravě v zimě, která vám představí zdravé stravování v zimních měsících.

Vitamín D

Tento vitamín značně ovlivňuje funkčnost imunitního systému, a to zejména při obraně organismu před respiračními infekcemi, jako je například chřipka. Jeho dostatečné množství napomáhá také udržet dobrou svalovou sílu a mentální pohodu.

Ovoce a zelenina v dobách koronaviru: Jaká je správná hygiena potravin?

Zdraví je komplexní balíček. Ať už tedy mluvíme o klasické chřipce, běžných onemocněních z nachlazení, o nějakých závažnějších bakteriálních nákazách nebo o novém čínském koronaviru, který Česko aktuálně zachvacuje drtivou epidemií, měli bychom žít zdravým životním stylem tak, abychom zachovávali určitou rovnováhu, která se projevuje dobrým zdravím. S tím do značné míry pomůže konzumace čerstvého ovoce a zeleniny. Jak je ale po příchodu z obchodu správně umýt?

Jak funguje ájurvéda?

V současné době se stále více a více lidí obrací k přírodním zdrojům a technikám - včetně ajurvédy, která je vyzkoušena mnohaletou praxí...

Život s cukrovkou bez omezení

Cukrovka neboli diabetes je onemocnění, které je u nás poměrně rozšířené. Jen v České republice je tato nemoc diagnostikována zhruba 8 procentům obyvatel, přitom u dalších lidí zatím nemusela být odhalena. Jaké jsou její prvotní příznaky a lze proti ní bojovat pouze za pomoci inzulinu?

 

Banánové donuty s javorovou polevou

Smažené koblihy neboli donuty patří k symbolům nezdravé stravy. Jsou ale velmi oblíbené a hlavně např. pro děti také atraktivní. Vyzkoušejte jejich zdravější obměnu – donuty, které nejsou smažené, ale pečené.