neděle 3. 7. 2022
Medvědí česnek je pokladem našich luk a lesů. Dokáže dodat šmrnc nejrůznějším studeným i teplým pokrmům, a navíc má obrovské léčivé účinky. Vyzkoušejte polévku z medvědího česneku, která je krásně zelená a mooc dobrá.
Miliony tun potravin ročně ve vyspělých zemích světa zůstávají nevyužity a na pospas svému osudu. Stejně jako se učíme v dětství hospodařit s korunkami v duchu pořekadla „bez práce nejsou koláče“, tak bychom se měli učit vážit si potravin a věcí obecně. Stačí malé změny, malé krůčky, které můžete sami udělat. I kdyby to mělo být jen pro dobrý pocit a z úcty k opravdovému jídlu.
Včera, 20. března, byl astronomický, první jarní den. Na severní polokouli nastala jarní rovnodennost, denbyl přibližně stejně dlouhý jako noc. Tuto skutečnost způsobuje poloha Slunce, které se v tom čase nachází přímo nad rovníkem a zahajuje tak z astronomického hlediska jarní období.
Rychlá snídaně, svačina nebo menší večeře. Pokud máte starší pečivo, nebojte se ho rozpéct v troubě. Bude krásně křupavé. Bazalkou klidně přidejte i čerstvou – krásně to celé dozdobí.
Imunita je velmi křehká a citlivá a je třeba ji „opečovávat“. Spíše než na "zobání" nejrůznějších pilulek na podporu imunity bychom se měli primárně zaměřit za kvalitní potraviny. Vše začíná u prevence!
Spěch je jedním z nejhorších nepřátel a zároveň nejvěrnějších společníků člověka dnešní doby. Zaměřováním se na „to, co bude“, ale ztrácíme kouzlo „toho, co bylo“, i „toho, co je“. Dochází nám, že takové jednání nelze vzít zpět?
Tento velmi jednoduchý a rychlý pokrm je lehkým jídlem, vhodným pro nejrůznější předjarní či jarní očistné kúry.
Jaro se kvapem blíží, čeká nás jarní rovnodennost a také změna času. Svět vypadá veseleji, protože dny se prodlužují a noci a tmy ubývá. Jak využít těchto skutečností pro seberozvoj?
Tento pokrm je sice původem z Mexika, nejenom u nás si ale získal velkou oblibu. Dip z avokáda se skvěle hodí jako zdravá pomazánka k pečivu, jako součástka do veganských "bowls" nebo tradičně jako dip ke kukuřičným lupínkům.
Meteorologické jaro začalo již 1. března a první rašící pupeny přírody už se hlásí o slovo! S novým březnovým vydáním Jóga DNES otevíráme i období jara na našich stránkách...