Jóga jako terapie: Bolesti zad a horní zkřížený syndrom

Přemýšleli jste někdy o tom, jak naše tělo funguje? Jak je vše do detailu vymyšlené, jednoduše geniální? Již od studií na vysoké škole se nad jeho inteligencí s obdivem pozastavuji každý den. Přesně ví, co a kdy má dělat, jak se regenerovat, ale také jak si práci zjednodušit. Bohužel. Další bohužel je gravitace a samozřejmě náš životní styl. Dlouhé sezení u počítače, nošení tašky na jednom rameni, úraz či chronická bolest nás často přimějí měnit pohybové stereotypy. Začneme nesprávně zapojovat svaly, přetěžovat jednotlivé svalové skupiny, vazy, šlachy, fascie… a tělo se začne pomalu měnit.

Špaldový medovník

Recept na výtečný medovník ze špaldové mouky je sice časově náročnější, nicméně výsledek opravdu stojí za to.

Vláknina jako náš správce trávení

S blížícím se jarem konečně odlehčujeme a měníme naše zimní jídelníčky. Myslet bychom měli zejména na vlákninu, které máme už tak ve stravě nedostatek. Jaké zdroje zařadit a proč ji vůbec tak potřebujeme?

Jóga po operaci I. část – uvědomme si svůj stav

Inu je to tak, že si už doopravdy budete muset začít naslouchat. Ono to totiž jinak nepůjde. Naslouchání a přijetí zodpovědnosti za své kroky bude nyní vaším velkým tématem. Možná pouze na cestě jógy, ale dost možná i v celém vašem životě.

Krémová polévka z pečeného česneku

Tato polévka má plnou, velmi zajímavou chuť, a to hlavně díky pečenému česneku. Vydatnost jí dodá cizrna a kešu máslo. Nenechte se zmást barvou a určitě ji vyzkoušejte. 

Vývary: tajemství jejich léčivé síly

Vývary obecně se v poslední době staly velmi populárními a důvod k tomu je jednoduchý. Jsou nejen chutné, ale mají také mnoho zdravotních výhod.

Jak začít s otužováním?

Ať už je to tím, že vlivem koronavirové pandemie mají lidé výrazně omezen rozsah činností, kterým se běžně věnují, nebo tím, že se najednou více zajímají o prostředky, které podpoří zdraví a imunitu, nebo tím, že je to zkrátka těší a baví, v posledních měsících zažívá ohromný vzestup otužování. Jak s ním začít, aby prospívalo a neškodilo?

Pozdní zimní období a ájurvéda

Je po Vánocích, předsevzetí se nám daří i nedaří plnit a už hledáme, čím tělo očistit a jaký salát si dneska k večeři dát. Ale pozor na to, stále nám ještě vládne zima a naše tělo není na studenou stravu připravené. Dneska se podíváme na to, jak udržet své tělo v rovnováze pomocí koření, pokrmů či pohybu, ale i prostřednictvím aromaterapie.

Čínský nový rok 2021 – rok Buvola

Rok 2021 je rokem Buvola, počínaje 12. únorem 2021 (čínský lunární Nový rok) a trvající do 30. ledna 2022.

Brokolicová polévka s mátou

Ach ta zelená. Někoho láká, někdo jí nemůže přijít na chuť. Tu ale skvěle obzvláštní čerstvá máta – dejte jí šanci!