Gnocchi se šalvějí

Šalvěj je bylinka, ze které si často připravujeme čaj. Výborně si ale rozumí s máslem a máslo zase s gnocchi. Až budete mít chuť a trochu času, vyzkoušejte domácí gnocchi. Zjistíte, že je to opravdu snadné...

Byliny v ájurvédě: Embilika lékářská – amalaki

Amalaki je jedním z nejúčinnějších omlazujících prostředků v ájurvédě, tzv. rasajánou. Nejvíce působí na pittu, krev, kosti, játra a srdce.

Kmínový (ne)chléb

Nízkosacharidové stravování je aktuálně velmi oblíbeným výživovým stylem. S klasickým chlebem si moc nerozumí, ale to vám nebrání si upéct nízkosacharidový ne(chléb), který je bohatý na tuky a bílkoviny.

Kontroverzní fytoestrogeny

Prvotní větší zájem o fytoestrogeny projevili vědci v 80. letech, kdy se snažili najít příčinu rozdílu zdravotních anamnéz asijské a euroamerické populace. Po vymazání společných charakteristik jim zbyly odlišné dietní zvyklosti, a zejména složení stravy....

Čínský rok zemského vepře

Před několika dny začal rok zemského vepře. Co nám podle čínské tradice tento rok přinese?

Salát Coleslaw z červeného zelí

Do klasického Coleslawu patří bílé zelí a majonéza. My vám přinášíme alternativu o něco lehčí, ale stejně dobrou. Červené zelí má výraznější chuť, a tak ho nezahanbí ani zakysaná smetana. Zkuste ho, dokud je ještě zelí všude dost.

Nejvyšší čas splynout se zimou, než mráz vystřídá jaro

Zima je stále ještě v plném proudu, dny jsou krátké a stromy bez listí, avšak pod povrchem zmrzlé půdy už začíná bujet síla nového života...

Jógová praxe jako plynutí

Až příliš často jsme svazováni vlastními představami o tom, jak by co a kdo měl vypadat. Sami se tak uvrhujeme do nepohody, stísněnosti a nedostatku prostoru pro duchovní rozvoj, realizaci a štěstí. Týká se to i jógové praxe. Proč je tak těžké respektovat přirozené plynutí?

Cizrnové řezy se skořicovým krémem

Cizrnový základ koláče je výborný pro nekonečnou improvizaci. Luštěnina místo mouky dodá velké množství vlákniny a bílkovin. Cizrnové řezy jsou skvělou snídaní na horách před celodenním lyžováním nebo třeba jako zdravý dezert ke kávě. 

Nehledejme viníka v jednom typu potravin, hledejme ho v sobě

Většinu času předávám znalosti jiným, to ale neznamená, že se od druhých stále neučím. V posledních letech se rozšířil jeden nešvar, a to je přeinformovanost ve výživě. Určitě jsme zde o tom už mluvili. Dnes tedy zamyšlení o jednom jejím důsledku – oblibě vinit konkrétní typ potravin „za vše zlé“.