BLESKOVĚ

Odpuštění aneb skvělá cesta, jak začít nový rok!

Protože je Nový rok jakýmsi mezníkem nového začátku, je dobré pokořit své zášti a stížnosti, nechat je být a naučit se praxi odpuštění. Mnoho lidí bere odpuštění jako slabost, ale je k tomu zapotřebí hodně odvahy a vnitřní síly, a když se mu naučíme, bude náš život o poznání šťastnější.

Alkoholické nápoje, metla lidstva

Silvestr a příprava novoročních oslav je v plném proudu. Mimo cukroví, řízků, kapra, bramborového salátu, které se pojí k Vánocům, a různých dalších pochutin patří ke svátečnímu období i zvýšená konzumace alkoholu.

Křupavé tofu tyčinky

Silvestrovské oslavy se neobejdou bez křupavých dobrot. Zkuste letos připravit hostům tyčinky z tofu, které se výborně hodí k posezení na konci roku.

Jak prožít vánoční svátky v souladu s přírodními cykly

Advent tradičně symbolizuje období klidu, rozjímání a regenerace. Podzimní sklizně skončily a nastal čas krátkých, chladných dnů a dlouhých nocí. Příroda odhodila vše staré a přebytečné a uchýlila se k odpočinku. I pro nás je tato doba ideální příležitostí nechat odejít vše nepotřebné, zkrotit svůj rytmus po rozverných, slunečných dnech a dopřát si více chvil sami pro sebe.

Majonéza – kalorický strašák nebo kvalitní surovina?

Mezi položky, které si minimálně jednou za rok vložíte do nákupního košíku, patří určitě majonéza. Štědrovečerní večeře by přece bez klasického bramborového salátu nebyla úplná. I tak ale můžete mít pocit, že přidáním majonézy do svého salátu škodíte svému zdraví nebo riskujete nějaké to kilo navíc. A není divu, majonéza je již mnoho let jakýmsi strašákem mezi potravinami a už nějakou dobu si lebedí ve škatulce „nezdravá potravina“. Je tohle označení oprávněné? A můžeme si ji dopřát, nebo bychom na ni v rámci zdravé výživy měli zapomenout?

Zdravé tuky aneb Na čem byste nikdy neměli smažit kapra

Štědrý den a vánoční svátky se blíží a s nimi i příprava tradičních národních pokrmů – smaženého kapra nebo řízků, bramborového salátu a polévky. Zatímco na salátu či polévce nemůžete nic moc zkazit co do zdravotního hlediska (až na to, že vás chytne žlučník z přemíry majonézy v salátu), u smažení jde přece jen o citlivější přípravu. Pojďme se podívat na to, jaké tuky jsou vhodné pro smažení kapra či řízků a proč.

Zimní slunovrat – jul

V roce 2021 nastává zimní slunovrat 21. 12. v 17:00. A přichází čas, kdy je den nejkratší a noc nejdelší. Od tohoto okamžiku se budou dny prodlužovat a světla bude přibývat. Slunovrat nám přináší sílu, naději, požehnání, znovuzrození, obnovu a odvahu. Pojďme se podívat na to, jak ho slavili naši předci a jak můžeme tyto rituály přenést do dnešní doby.

Úplněk ve znamení Blíženců: hledání trpělivosti, stálosti a vytrvalosti

Přichází k nám poslední úplněk roku, a to těsně před zimním slunovratem. Bude to magická úplňková noc v posledním adventním víkendu. Pojďme se podívat, co nám Blíženci přinášejí, a poznat duchovní sílu umocněnou poslední adventní nocí. Úplněk ve znamení Blíženců nastává přesně 19. 12. 2021 v 5:35 hodin.

Bezlepková vánočka

Přijde vám klasický recept na tradiční vánočku zbytečně pracný? Tak letos zkuste tuhle zdravější „rychlovku“. Je s tvarohem, zato bez lepku. A chutná skvěle!

Koření s vůní Vánoc – adventní ingredience, které milujeme

Mimo typické symboly Vánoc, jako je Ježíšek, stromeček nebo vánoční světýlka, patří k nejsilnějším ty symboly, které mají chuť a vůni. Rohlíčky vonící po vanilce, perníčky s vůní anýzu nebo štrúdl v tónu skořice se zaryjí do paměti nejednoho člověka. Typické vánoční koření k svátkům zkrátka patří. Co o něm víme zajímavého?