Zapečené palačinky se špenátem a ricottou

Italský sýr ricotta se skvěle hodí do různých sladkých i slaných náplní. I když je mírně nasládlý, rozumí si se špenátem a česnekem. Vyzkoušejte tyto zapečené palačinky na slano, kde se všechny chutě krásně spojují.

Ortorexie – patologická závislost na zdravé stravě

Stále více lidí jde z extrému do extrému. Dostávají se do společenské izolace, protože nejsou schopní polevit ze svých nároků. Utrácejí peníze za „čisté“ výrobky - superpotraviny, biopotraviny, koncentráty bioaktivních látek, potraviny bez chemie - a úplně zapomínají na reálný život...

Růst a jeho fáze – Stabilita

Evropa prošla dvěma světovými válkami a tato zkušenost se stala hlavním mezníkem k posunutí našeho myšlení o kousek dál. Tyto krize nám umožnily pochopit, že ať příslušíme k jakékoli kulturní, náboženské, politické, názorové nebo rasové skupině, či nepříslušíme, všichni bez rozdílu, jsme lidé....

Mrkvové lívance s opečeným banánem

Mrkev je ve sladkých jídlech doslova zázrak – vše dělá vláčnější, šťavnatější a prostě a jednoduše chutnější. Před nedávnem jsme tu měli recept na známý carrot cake. Mrkev můžete přidat ale i do mnohem obyčejnějšího receptu – do lívanců.

Strava a studium + ukázkový jídelníček

Studium je proces, který vyžaduje hodně energie a nárokuje si i hodně vitamínů a mikroprvků. Správně nastavená strava při náročném studiu či přímo ve zkouškovém období má mít velký vliv na celou efektivitu studia, ať už je vám dvacet nebo čtyřicet...

Hojnost – smysl života nebo danajský dar?

Pod pojmem hojnost si každý představíme něco jiného. Obvykle se jedná o dostatek toho, po čem zrovna naše duše touží. Kde je však hranice mezi dostatkem a nadbytkem? Je hojnost přesně míra dostatku nebo je trochu víc než skutečně potřebujeme? Kolik skutečně potřebujeme a v čem nám zdánlivý nedostatek může pomoci?

 

Gnocchi se šalvějí

Šalvěj je bylinka, ze které si často připravujeme čaj. Výborně si ale rozumí s máslem a máslo zase s gnocchi. Až budete mít chuť a trochu času, vyzkoušejte domácí gnocchi. Zjistíte, že je to opravdu snadné...

Byliny v ájurvédě: Embilika lékářská – amalaki

Amalaki je jedním z nejúčinnějších omlazujících prostředků v ájurvédě, tzv. rasajánou. Nejvíce působí na pittu, krev, kosti, játra a srdce.

Kmínový (ne)chléb

Nízkosacharidové stravování je aktuálně velmi oblíbeným výživovým stylem. S klasickým chlebem si moc nerozumí, ale to vám nebrání si upéct nízkosacharidový ne(chléb), který je bohatý na tuky a bílkoviny.

Kontroverzní fytoestrogeny

Prvotní větší zájem o fytoestrogeny projevili vědci v 80. letech, kdy se snažili najít příčinu rozdílu zdravotních anamnéz asijské a euroamerické populace. Po vymazání společných charakteristik jim zbyly odlišné dietní zvyklosti, a zejména složení stravy....