Jóga a kardiovaskulární systém

Pohybové aktivity zvyšující srdeční frekvenci nejsou jediným druhem cvičení, které může pomoci předcházet vzniku srdečních chorob nebo mírnit jejich dopady. Srdci a celkově kardiovaskulárnímu systému mimořádně svědčí jóga. Proč?

Kombucha – chutný nápoj a lék v jednom

Název kombucha pro vás patrně nebude zcela neznámým. Blahodárné účinky na lidský organismus jsou kombuchové kultuře připisovány již tisíce let a obliby dosáhla také v Českých zemích, zejména počátkem 20. století.

Ovesná kaše naslano s vejcem a halloumi sýrem

Že ještě neznáte slanou ovesnou kaši? Tak to musíte vyzkoušet tento chutný recept plný rajčat a s poctivou dávkou kvalitních bílkovin! Skvělá kaše totiž nemusí být jen sladká.

Podzimní rovnodennost – čas rovnováhy a harmonie

Máme tu období babího nebo také indiánského léta. Listy se začínají barvit a ve vzduchu je cítit energie, která nám našeptává, že podzimní dny jsou již za dveřmi. Mabon je časem vděčnosti, kdy děkujeme zemi, bohům a předkům za vše, co máme. Den i noc mají stejnou délku a nastává rovnováha. Ovšem ne nadlouho.

Hřib, křemenáč, bedla nebo babka – jedlé houby ve výživě

Češi houby milují, o tom není pochyb. Patříme k nejvášnivějším houbařům a houby tvoří důležitou součást podzimního jídelníčku. Jak si stojí houby na poli výživy?

Proč mít svého vlastního terapeuta?

Život nám všem občas nakládá víc, než sami dokážeme unést. Události posledního roku jsou toho názornou ukázkou. Kdy je ale už opravdu čas na to, zajít s tím, co cítím, k odborníkovi, který by mi mohl pomoct? Není na to ještě moc brzy? Jsem magor, protože jdu na terapii? Co tomu řekne moje okolí? Tohle všechno jsou otázky, které nás zajisté budou doprovázet, pokud začneme o návštěvě psychoterapeuta přemýšlet. Pojďme si říct, jak s takovými obavami zacházet a jak vlastně najít terapeuta, kterému se budeme chtít svěřit.

Cuketové hranolky

Vyzkoušejte netradiční hranolky z cukety! Nejsou smažené, ale pečené v troubě: mohou posloužit jako křupavá příloha nebo chuťovka – třeba v doprovodu česnekového dipu. 

Strava a studium + ukázkový jídelníček

Studium je proces, který vyžaduje hodně energie a nárokuje si i hodně vitamínů a mikroprvků. Správně nastavená strava při náročném studiu či přímo ve zkouškovém období má mít velký vliv na celou efektivitu studia, ať už je vám dvacet nebo čtyřicet...

Řebříček – bylinka nejen pro ženy

Babí léto před začátkem podzimu nás láká k toulkám přírodou. Louky ještě pěkně kvetou a často na nich bývá bílá bylina zvaná řebříček. Roste nejen na loukách, ale i vysoko v horách, také v městských parcích i u silnic – zkrátka je ho všude dost a skromné podmínky mu nevadí. Symbolicky nám může předávat tuto odolnost i své pevné spojení se zemí, které přináší stabilitu do nejistého světa kolem. Jeho květenství je složeno z tisíců drobounkých kvítků, odtud lidový název tisíclístník. Křehce působící rostlinka má však nečekaně pevný stonek. Voní po heřmánku, uklidní nervy i kašel a pomůže na ženské potíže.

Shakshuka

Lečo v novém kabátu: to je shakshuka [šakšuka]! Hraje všemi barvami a její příprava je mimořádně snadná. Poslouží vám jako vydatná snídaně či jako lehčí večeře, po které se zapráší.