Topinambur – netradiční příbuzný brambory

Tato rostlina květem připomíná slunečnici. Hlíza pak vypadá jako zázvor. V kuchyni se využívá podobně jako brambora. Není to ovšem ani slunečnice, ani zázvor a ani brambora. Řeč je o topinamburu, zdravém příbuzném brambor. Proč si jej dopřát?

Jóga a záda: Jak prospívá nejen páteři?

Popularita jógy v posledních desetiletích prudce stoupá. Původně duchovní praxe, kterou využívali hinduisté, je dnes oceňována pro nesčetné komplexní přínosy v oblasti zdraví. Existuje mnoho druhů jógy, od jemných meditačních až po fyzicky náročné praxe. Pravdou však ve všech případech zůstává, že pro jedince trpící bolestmi zad může v podstatě jakákoliv jóga představovat fantastický způsob, jak posílit svalstvo a zlepšit zdraví páteře.

Zeleninové kari s květákem a fazolkami

Máte rádi pikantní chutě? Pak si musíte připravit tohle úžasné kari, ve kterém sice hraje hlavní roli zelenina, přesto vás tento pokrm skvěle zasytí!

Pozvěte k sobě podzim dle TČM

Podzim dle kalendáře začal 22. 9. Většina z nás ho cítila ve vzduchu už o něco dříve. Všude narážíme na barevné vřesy a oranžové dýně nelze přehlédnout. Chladná rána a studené večery nás pomalu nutí obměnit šatník. Balíme se do teplého oblečení, hlavně po ránu. Naše tělo si žádá změnu. Možná cítí víc, než si myslíme. Stačí mu opravdu naslouchat.

Vliv jógy na kvalitu spánku

Jóga je formou meditativního pohybu, v němž se snoubí vědomé dýchání a koncentrace do sebe s fyzickým pohybem. Výsledkem je, že jóga prospívá tělu, mysli i duši, a to se odráží i na zlepšené kvalitě spánku. Právě s ním má dnes řada z nás potíže. Proč se svěřit do péče jógy?

Topinamburový krém s žampiony

S podzimem začíná sezóna topinamburů, proto je právě teď ten nejlepší čas pro jejich využití v kuchyni! Pokud s nimi ještě nemáte zkušenosti, zkuste si připravit lahodný krém, který je jednoduchý a voňavý po žampionech.

Strachy – vlastní i nevlastní

Naše hlava je mocná čarodějka a mysl někdy dokáže zázraky a jindy naopak zatáhne ruční brzdu místo toho, aby nás posouvala dopředu. Umí nás totiž vystrašit mnohem víc, než je ve skutečnosti třeba. Už jste se někdy zamysleli nad tím, proč se některých věcí a situací v našem životě tak bojíme?

Síla kořenů bylin

Symbol spojení se zemí, sílu a vitalitu, to vše odedávna představují kořeny. Jejich využívání patří k nejstarším léčitelským metodám a my z jejich síly těžíme i dnes. Ideální čas ke sběru kořenů je právě teď, začátkem podzimu.

Pět podmínek uzdravení

„Vnitřní prací ladím svou duši, niterné housle, aby ze mě zněla pouze dobrá melodie ve vztazích ke všem.“ Michael Laitman, profesor ontologie, filozof, zakladatel a prezident Institutu vzdělávání a výzkumu kabaly  

Liškové rizoto

Italská klasika ve variantě s houbami a petrželí. Dopřejte si s příchodem chladnějších dnů tento lahodný pokrm s oblíbenými liškami a s vůní parmazánu!