Jóga zdraví

Čokoládový dort s červenou řepou

Čokoládový dort s červenou řepou

Studené a sychravé dny si žádají sladké, slané a kyselé pokrmy, tedy ty chutě, které vyrovnávají vátu. Tento lahodný dort bez obilné mouky, za to s pěknou dávkou zdravé červené řepy, vás spolu s lahodnou kávou jistě potěší.

celý článek
Strava v pokročilém věku ženy

Strava v pokročilém věku ženy

Fyzické změny těla k procesu stárnutí patří. Nikdo se jim nevyhneme. Zdravý životní styl – dostatek pohybu a zdravá strava – však dokáží s naším organismem zázraky....

celý článek
Listopadové tipy pro zdraví

Listopadové tipy pro zdraví

Listopad nepatří mezi nejoblíbenější měsíce. Je to doba, kdy je léto již dávno za námi, dny jsou stále kratší a zima, na které milujeme především sníh a hory, se zdá ještě tak daleko. Kdekoho se zmocňuje podzimní únava a díky nedostatku světla a sluníčka nás může snadněji přepadnout smutek a černé myšlenky.

celý článek
Dip z pečeného lilku „Baba ganoush“

Dip z pečeného lilku „Baba ganoush“

Tento dip (pomazánka) je velmi oblíbený na Blízkém východě, kde se podává jako typický předkrm. O lilku se říká, že podporuje činnost jater, v kombinaci s česnekem je pro chladnější dny tedy ideální....

celý článek
Doplňky stravy a jejich odvrácená tvář

Doplňky stravy a jejich odvrácená tvář

S rozvojem potravinářského průmyslu ve 20. století se začala rozvíjet i řada specializovaných odvětví, z nichž jedním je i výroba a prodej doplňků stravy (suplementů). Jejich obliba vzrostla až do té míry, že ve vyspělých zemích užívá pravidelně nějaký doplněk stravy každý třetí dospělý člověk, v USA je to dokonce více jak polovina populace. Co žene naši touhu „doplňovat“ a nemůžeme si spíše uškodit?

celý článek
Podzim je období váty

Podzim je období váty

Podzim je roční období, kdy klesá vlhkost, fouká vítr a snižuje se teplota. Tohle vše se pojí se zvýšením váty, což má vliv na city, na úzkostlivost a neschopnost najít v něčem útěchu, dále způsobuje suchost kůže, očí i nosu. Přinášíme pár rad, kterými se můžete řídit, abyste vátu udrželi v rovnováze.

celý článek
Pomazánka z pečeného česneku

Pomazánka z pečeného česneku

Česnek obsahuje mnoho silic, saponinů, lektinů a flavonoidních látek. Jeho charakteristická štiplavost a „síla“ je dána přítomností alicinu, který je zodpovědný za jeho silné antibakteriální a protiplísňové účinky. Troufám si říci, že pečený česnek je jedna z nejlahodnějších záležitostí...

celý článek
Fakta a mýty o fruktóze

Fakta a mýty o fruktóze

O fruktóze se píše možné i nemožné, aktuálně především, že je to strašák, který zatěžuje naše játra. Jaká jsou fakta a proč bychom si na její nadbytek měli dávat pozor? A proč je opět dlůležitá hlavně míra - množství?

celý článek
O hledání záměrů: Jaký je ten váš?

O hledání záměrů: Jaký je ten váš?

Možná, že jsme lekce jógy začali navštěvovat proto, že nás bolí záda. Možná proto, že nás bolí za krkem. Nebo možná proto, že nás bolí srdce...

celý článek
Hruškový závin

Hruškový závin

Hrušky jsou tradiční podzimní ovoce, které my Češi máme opravdu rádi. Pečeme obrácené linecké koláče, zavařujeme, přidáváme hrušky k masu nebo připravujeme hřejivá chutney na zimu. Hrušky jsou ale výborné i v tradičním jablečném závinu - zde je jednoduchý recept.

celý článek

Jóga Dnes Konference
Energy Studio jd
JógaMarket